Опустошителният ефект, който човечеството има върху планетата, е очевиден. Ново

...
Опустошителният ефект, който човечеството има върху планетата, е очевиден. Ново
Коментари Харесай

Микробите еволюират по такъв начин, че да могат да разграждат пластмаса

Опустошителният резултат, който човечеството има върху планетата, е явен. Ново проучване обаче, оповестено в, демонстрира, че природата не стои със скръстен ръце - микробите еволюират по подобен метод, че да могат да „ изяждат “ пластмасата.

Учените се натъкват на все по-голям брой микроскопични организми, които разполагат с ензим, кадърен да разгражда пластмаса. Тези микроби биха могли евентуално да ни оказват помощ да създадем ензими, които да унищожават съответни типове пластмасови боклуци и да понижат резултатите от антропогенното замърсяване.

„ Открихме голям брой доказателства, които поддържат обстоятелството, че капацитета за разграждане на пластмасата на световния микробиом корелира мощно с измерванията на пластмасовото замърсяване на околната среда, а това показва ясно по какъв начин природата реагира на натиска, който оказваме върху нея “, сподели Алексей Железняк, помощник професор по биология в Технологичния университет „ Чалмърс “ и съавтор на проучването, пред The ​​Guardian.

За да открият микробите, които ядат пластмаса, откривателите взимат океански проби от 67 разнообразни места на три разнообразни дълбочини. На по-големи дълбочини, където има повече пластмасово замърсяване, екипът открива по-високи равнища на ензими, разграждащи пластмасата.

Изненадващо е, че учените откриват, че съвсем 60 % от ензимите не са били откривани до момента и могат да разграждат пластмасите по метод, чужд на науката. Екипът се надява, че ще надгради това свое изобретение и ще сътвори ензими, които да могат да разграждат по-устойчиви типове пластмаси.

„ Следващата стъпка би била да се тестват най-обещаващите претенденти за ензими в лабораторията, с цел да се изследват от близко техните свойства и скоростта на разграждане на пластмасата, която могат да реализират “, сподели Железняк – Впоследствие бихте могли да проектирате микробни общности със характерни деградиращи функционалности за избрани типове полимери. “

Така че това е малко нож с две остриета. Въпреки че е доста вълнуващо да забележим евентуално решение за пластмаса в околната среда, също по този начин е тъмно, че микробите са се развили единствено заради това какъв брой доста сме замърсили планетата.

Източник: Futurism

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР