Опустошена Венеция се готви в неделя за безпрецедентно трето голямо

...
Опустошена Венеция се готви в неделя за безпрецедентно трето голямо
Коментари Харесай

Опустошена Венеция се готви за трето голямо наводнение

 Опустошена Венеция се готви в неделя за невиждано трето огромно наводняване за по-малко от седмица, откакто морската вода към този момент опустоши историческия град, където управляващите оповестиха изключително състояние.

Прогнозата за града е за " висока вода " от 160 сантиметра за малко след обяд, тя е с малко по-ниска от 187-те сантиметра във вторник – най-високото равнище от половин век. Но и тези индикатори въпреки всичко са рискови, прецизира БГНЕС. Обновената опасност от извънредно интензивни приливи и отливи пристигна след къса отмора в събота, когато гости още веднъж бяха видени да се разхожда през още веднъж отворения площад " Свети Марко ". Най-посещаваният туристически обект беше затворен в петък за няколко часа, защото мощните стихии и ветровете заляха района, оставяйки го потънал под морските талази. Църкви, магазини и домове също са залети в града, обект на ЮНЕСКО от международното завещание. Сред множеството, събрано към богато украсената базилика с ярки принадлежности за опазване на обувките сухи или с пластмасови ботуши в събота, бяха членове на италианския футболен тим, които в събота отидоха до Венеция, с цел да покажат взаимност с изумения град.

" От името на целия тим заставаме до град Венеция ", сподели вратарят на Италия Джанлуиджи Донарума. Делегацията на италианската футболна федерация посети потърпевши от наводнението обекти, разговаряйки с венецианци, доброволци и полиция. " Венеция ще преодолее и това. Подобно на състезател, който получи сериозна травма и по-късно още веднъж се изправи ", съобщи шефът на делегацията Джанлука Виали. Кризата накара държавното управление да отпусне 20 милиона евро за справяне с опустошенията. Министърът на културата Дарио Франческини предизвести, че задачата да се ремонтира града, където повече от 50 църкви са претърпели вреди, ще бъде голяма. А кметът Луиджи Бруняро съобщи, че наводненията са " унищожили Венеция ", откакто в петък гладът беше изумен от второто огромно наводняване.

Историческият град Венеция съществува на ръба на двойна опасност – до момента в който той потъва, морското ниво се повишава. Това написа американското издание Los Angeles Times. Тази действителност стана все по-ясна в последните дни, когато Венеция беше ударена от най-лошото наводняване от 50 години, породено от съвсем двуметров прилив, който наводни площад " Сан Марко “, изпрати известните гондоли по тротоарите и заплаши средновековните, барокови и ренесансови творби на изкуството и архитектура. Щетите по града на каналите от второто най-лошо наводняване в документираната му история бяха оценени на милиони евро.

Подводната бариерна система, която трябваше да пази италианския град не е функционална след 16 години градеж и изхарчени повече от 5 милиарда евро от парите на данъкоплатците. Системата трябваше да проработи през 2011 година " По нея работиха потомство инженери. Никой не може в действителност да каже дали тя ще работи “, съобщи Мехтилд Рослер, шеф на Световния център за културно завещание на ЮНЕСКО в Париж. Системата е наречена " МОСЕ “ – акроним от италиански за пробни електромеханически модули, само че също по този начин отпратка към Мойсей – библейската фигура, разцепила Червено море. " МОСЕ “ би трябвало да съставлява система от 78 подводни бариери, които могат да бъдат издигани, когато е нужно с цел да блокират прииждащите приливи, които другояче биха наводнили града. Дори бариерите действаха, при сериозен прилив Венеция още веднъж би била залята, само че не 80% от нея, както се случи по-рано, а едвам 12% от града. Макар да е съвсем приключен, планът не е даже отчасти тестван и на някои места бариерите даже са почнали да корозират. Освен това начинанието беше белязано от серия от корупционни кавги. Първоначалните разноски за него бяха изчислени като 1,5 милиарда евро, прецизира Фокус. Но даже при изключително състояние, " МОСЕ “ няма да бъде функционален преди края на 2019 година

В същото време заканите за града нарастват. Докато последната серия от наводнения беше приписвана главно на композиция от високи приливи от пълнолунието и мощните ветрове в плиткото Адриатическо море, избутващи маси вода към Венеция, учените, занимаващи се с измененията в климата означават, че сходни високи талази стават все по-често събитие през последните две десетилетия. От 20-те сходни бедствия, записани от 1936 година насам, повече от половината са се случили през 21-ви век. " Това е дълготраен проблем. Проблемът не е с едно наводняване, ние се възвръщаме “, сподели Рослер. Експертът по измененията в климата и академик Стефан Рамщорф от Университета в Потсдам счита, че част от увеличаващата се накърнимост на Венеция се дължи точно на световното стопляне. Градът е главно построен върху неустойчиви сегменти и на процедура постепенно потъва, като съгласно венецианския департамент за приливите водата в този момент е 30 см по висока спрямо 1873 година Това е с десетина сантиметра повече от 1966 година, когато последното сходно наводняване заля града. Венеция е следена от ЮНЕСКО и може да бъде добавена в листата на организацията за международно завещание в риск, което може да послужи като апел за дейности към интернационалната общественост.

Други проблеми, заплашващи града, включват огромния брой туристи, които носят напрежение върху град, в който даже събирането на отпадък би трябвало да се прави с лодка, и прекосяването на круизни кораби през покрайнините на Венеция.  Корабите предизвикват в допълнение замърсяване, пращат вода в града и носят други опасности за сигурността. Историческото наводняване единствено акцентира спешността за разрешаване на проблемите на Венеция.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР