Оптимизмът сред бизнес лидерите за 2021 г. очаквано расте, показва

...
Коментари Харесай

Българските мениджъри: По-предпазливи и през 2021 г.

Оптимизмът измежду бизнес водачите за 2021 година предстоящо пораства, демонстрира обичайното изследване на PwC. Българските мениджъри обаче са по-внимателни в прогнозите си. Компаниите в България не престават да изпитват апетит за квалифицирани фрагменти. Успоредно с дигитализацията на бизнеса нарастват и заканите за киберсигурността, само че рискът към момента е недооценен.
След турбулентната 2020 година световният бизнес, наподобява, си пое глътка въздух и гледа напред с повече оптимизъм. Три четвърти от над 5 хиляди изпълнителни шефове по света чакат растежа на международната стопанска система да се форсира през идващите 12 месеца, демонстрира годишното изследване на консултантска компания PwC. Българските им сътрудници, въпреки и да са по-предпазливи, също залагат по-добра година. Но и възнамеряват консервативно - без внезапни придвижвания при разширение на бизнеса си, с умерени упования за наемане на нови чиновници и повече вложения в цифровизация.
Повече неустановеност
Положителните настройки на световния бизнес значително са отражение и на формалните макроикономически прогнози за годината. Само пред дни Международният валутен фонд увеличи упованията си за международния стопански растеж през тази година до 6% при спад от 3.3% през 2020 година Световната банка пък залага на възобновяване с 4% нарастване на световния Брутният вътрешен продукт през 2021 година при спад от 4.3% през 2020 година

" Вероятно създаването на имунизациите и упованието, че тяхното използване на всички места по света ще сложи пандемията под надзор, дават своята роля, както и забележителните стопански тласъци и стратегии за подкрепяне, които държавните управления лансираха през последните няколко месеца ", отбелязва Албена Маркова, съучастник консултантски услуги в PwC.

Българските мениджъри се движат паралелно с световните трендове и също демонстрират по-положителни настройки, само че са по-предпазливи - тук 58% смятат, че световната стопанска система ще се усъвършенства при 78% по света и 64% в Централна и Източна Европа. Почти една четвърт от интервюираните 78 български изпълнителни шефове показват, че международният Брутният вътрешен продукт ще се свие в допълнение тази година.

" До известна степен упованията за тази година са повлияни от несигурността, която се сътвори през предходната година и се проектира напред във времето в политическата среда в страната и в Европа като цяло ", разяснява Димитър Шумаров, изпълнителен шеф и член на УС на Пощенска банка, в полемика, проведена от PwC при показване на резултатите за България. Въпреки несигурността той отбелязва, че упованията на банката са вложенията да се възвръщат тази година, като залагат на растеж от 6% на фирменото кредитиране през 2021 година при 4% в спешната 2020 година " Спецификата е, че предходната година бяха най-вече заеми за оборотни средства, до момента в който в този момент ориентацията последователно би трябвало да бъде в посока на вложенията ", добавя той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР