Оптимизмът на Вашингтон по повод сделка за ядрените оръжия с

...
Оптимизмът на Вашингтон по повод сделка за ядрените оръжия с
Коментари Харесай

Какви са шансовете за ядрена сделка между Вашингтон и Москва?

Оптимизмът на Вашингтон във връзка договорка за нуклеарните оръжия с Москва, в това число за продължение на основния контракт Нов СТАРТ, уви, не е подсилен с действителни промени в преговорната позиция на Съединени американски щати, написа "Росийская газета ".

"Ръководството на Русия от дълго време акцентира, че е готово да продължи контракта без спомагателни условия за 5 години, както планува и самият документ, и това продължение да се употребява за договаряния по идващите стъпки. Съединени американски щати обаче заявяват на думи интерес към договорката, само че не престават да слагат очевидно неприемливи спомагателни условия. Това крие риск от нова оръжейна конкуренция ", декларира московският официоз.

"Москва и Вашингтон все по този начин дават изцяло противоположни оценки за вероятностите да бъде удължен Нов СТАРТ - договорът за стратегическите нападателни оръжия, изтичащ през февруари. Съединени американски щати настояват, че са се разбрали с Русия, единствено дето тя не знае ", показва "Комерсант ".

След задочна словесна престрелка сред водачите на двете делегации в обществените препирни за стратегическата непоклатимост се включиха шефовете на външнополитическите ведомства. Прогнозите им внезапно се разминават: съветският външен министър се оплака, че позицията на Съединени американски щати поставя кръст върху продължаването на Нов СТАРТ, до момента в който американският му сътрудник Майк Помпейо изрази вяра, че Русия ще одобри изискванията на Щатите и договорът ще бъде удължен, напомня вестникът.

Възможни са разнообразни версии за държанието на Вашингтон в тази обстановка - "от цялостно недоумение на съветските реалии до опити да упрекна Москва, че проваля в последния миг сполучливо протичащите договаряния ", разяснява специалистът по сигурността Андрей Баклицки.Но държанието на Съединени американски щати не го изненадва.

"Администрацията на Тръмп уверяваше, че е постигнала договорености за денуклеаризация на Северна Корея, пренебрегвайки изказванията на корейската страна, и поставяше китайски знаменца на руско-американските договаряния за стратегическата непоклатимост във Виена, като знаеше, че Китай е отказал присъединяване в тях - отбелязва Баклицки. - Тази примес от нереалистично оптимистични упования и мегафонна дипломация може да лови око по (съчувстващата на републиканците в Съединени американски щати телевизия) "Фокс нюз ", само че се разпада при неизбежния конфликт с действителността. "

В огромно изявление за съветски радиостанции, чиято стенограма разгласява "Комсомолская истина ", изрежда съответни различия, спъващи руско-американските договаряния за продължение на Нов СТАРТ. Съединени американски щати желаят да вземем за пример в полемиката за ограничение на въоръженията да бъдат включени и тактическите нуклеарни оръжия, а Русия упорства: "хайде първо изтеглете всички тези тактически ракети с тактически бойни глави на своя територия ". Съединени американски щати имат "тактически нуклеарни оръжия на територията на пет страни от НАТО " и освен това "най-грубо нарушават " контракта за неразпространение, включвайки натовските страни в тренировки за потреблението на тези оръжия, разяснява съветският министър.

Освен това Москва е срещу условието на Вашингтон за връщане на "суровите " и "унизителни в последна сметка " механизми за инспекция от 90-те години на 20 век, излиза наяве от думите на Лавров.

"Евентуално съглашение с Москва ще качи ненапълно предизборните рейтинги на президента Доналд Тръмп  Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски предприемач и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 година в нюйоркския, само че не до такава степен, че да му обезпечи преднина. Външната политика в Съединени американски щати е вторична по отношение на вътрешната ", отбелязва Ксения Кирилова, политолог от Сан Франциско пред организация РОСБАЛТ.

От друга страна, в случай че Русия склони да удължи Нов СТАРТ, демократите може да се възползват и да кажат, че Русия отново оказва помощ на Тръмп. И нещата ненапълно може би наподобяват тъкмо по този начин, тъй като по-рано Русия съобщи, че не приема ултиматума на Съединени американски щати, прибавя тя.

"Всъщност сме подготвени да продължим Нов СТАРТ за известно време, при изискване че Русия склони в отговор да лимитират или замразят нуклеарния си боеприпас. Готови сме да създадем същото ", цитира "Независимая газета " изказване от вторник на Маршал Билингсли, специфичния представител на американския президент по контрола над въоръженията.

"Договорът Нов СТАРТ може да бъде удължен и шансът за това през днешния ден е по-голям, в сравнение с преди две седмици. За Русия обаче е недопустимо замразяването на нуклеарните арсенали ", декларира пред изданието политологът Алексей Арбатов.

"Какво значи да се замразят? Как тъкмо? Да не усилваме арсеналите? На какво равнище да се замразят? За сметка на какво? Задължим ли се да го създадем, ще се оплетем във взаимни искания за цяла година. Ще се точат безкрайни разправии вместо договаряния ", споделя аналитикът.

Според военния специалист Владимир Дворкин нещата може да се развият минимум по два метода.

Ето първия: при неналичието на официални ограничавания страните няма осезаемо да усилват броя на ракетите и бойните им заряди. Главно ще модернизират обособени модели и ще създават нови. Приблизителният баланс в нуклеарните капацитети ще бъде непокътнат. Втори вид: Съединени американски щати стартират да усилват стратегическите си нападателни въоръжения, до момента в който съветските благоприятни условия тук са лимитирани. Тогава салдото ще бъде нарушен, споделя Дворкин, давайки образци с съответни оръжия.

По данни от открити източници обаче на Русия ѝ стигат едвам 300-400 нуклеарни бойни глави, с цел да унищожи Америка без значение от всякаква система за противоракетна защита. Тъй че при всяко състояние Съединени американски щати няма да са недосегаеми за съветски удар, твърди "Независимая газета "
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР