Оптимизмът и песимизмът не са просто нагласи или особености на

...
Оптимизмът и песимизмът не са просто нагласи или особености на
Коментари Харесай

Песимизмът сериозно вреди на вас и вашето здраве

Оптимизмът и скептицизмът не са просто настройки или особености на характера – те са избор (без значение какъв брой е осъзнат). И както знаем, след всеки избор, който вършим, има последици за нас. Днес ще ви опиша за нездравословните последици от скептицизма.

Нека първо се обоснова какво аз назовавам скептицизъм. Това е насочването на фокуса на съзнанието към отрицателни мисли и негативни страсти през по-голямата част от времето.

Какво значение има в какви краски мислим и по какъв начин се усещаме?

Опорната точка, от която ще потегли, е мисълта, че не е значимо какво ни се случва, а по какъв начин го одобряваме. Всички събития – минали, сегашни и бъдещи, - в нашия живот са събрани в една брошура за оцветяване и ние (а не някой друг) изпълваме очертанията с разнообразни нюанси. Рембранд е рисувал с 200 нюанса черно. А ти?...

Когато ни се случи (или следва да се случи) обещано събитие, осмисляйки го, ние го оцветяваме в сходство с персоналната си интерпретация за него. Тези мисли и гледни точки пораждат в нас избрани усеща и нашето отношение става към този момент прочувствено наситено. Нахалната мисъл в нашите глави, която не ни дава мира и гръмогласно ни изяснява " какво се е случило " (според нашия взор, a не съгласно реалността) и засилващото се възприятие, което напира в нас, стават мотиватор на нашето държание и реакция на тялото. Мислите за крах, неуспех и неналичието на смисъл постоянно предизвикат едно пасивно държание – " Няма да го направя ", " Няма да опитам ", " Няма да положа изпитание ". Естествено, това няма по какъв начин да докара до случвания и до някакво развиване и има мощно ограничителен и ограбващ резултат върху живота на съответния човек.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР