Оптимизиране на състава на КЕВР по предложение на депутати от

...
Оптимизиране на състава на КЕВР по предложение на депутати от
Коментари Харесай

Съставът на КЕВР да се намали, реши парламентарната комисия по енергетика

" Оптимизиране " на състава на КЕВР по предложение на депутати от управлящото болшинство мина на първо четене в Комисията по енергетика. В момента регулаторът се състои от 9 членове. Според гласуваното решение броят им ще бъде понижен на 5

Намаляването на числеността е вкарано в проектозакон за изменение и допълнение, импортиран за разгреждане от от депутатите от ръководещото болшинство - Виктория Василева (ПГ на " ИТН " ), Ивайло Мирчев (ПГ " Демократична България " ), Мирослав Иванов (ПГ " Продължаваме Промяната " ) и Георги Свиленски (ПГ " Българска социалистическа партия за България " ). Заложените промени плануват по-конкретно редуциране на броя на членовете в състав " Енергетика " от четирима на двама, както и премахването на условието за един член на КЕВР с юридически стаж и един член с опит в областта на стопанската система. Според вносителите по този метод се оформя общ пленарен състав от 5 членове, от които един ръководител, двама членове с опит в енергетиката и двама с опит във водоснабдителните и канализационни услуги. 

Според Виктория Василева от " ИТН ", по този метод ще се усъвършенства численият състав на КЕВР като " самостоятелен колегиален орган и ще бъдат осъществени обилни финансови икономии, като тези средства могат да бъдат пренасочени към по-добро експертно застраховане на комисията. "

Бившият енергиен министър и сегашен народен представител от ГЕРБ Делян Добрев обаче опонира, че в действителност задачата на намаляването на числения състав на КЕВР, изключително в състав " Енергетика ", е ръководещото болшинство да " овладее " комисията, тъй като ще има двама от трима от членовете.

Рамадан Аталай от Движение за права и свободи също съобщи, че с тези промени, от самостоятелна, КЕВР ще изпадне според от управляващите. 

Численият състав не е от такова значение за това дали регулаторът ще бъде самостоятелен, смята Драгомир Стойнев от БСП . " В момента се съблюдават същите процедурни правила, които са били преди този момент и по никакъв метод не се оказва влияние и въздействие върху КЕВР ", означи той.

Заместник-министърът на енергетиката Пламен Данаилов обърна внимание на това, че в измененията се вижда най-малкото, че няма да има партийни квоти. Според Делян Добрев обаче и в този момент няма такива партийни квоти.  

Проектът планува по-широки дефиниции на легалните термини " стаж в региона на енергетиката " и " стаж в региона на водоснабдяването и канализацията ", като подобен се признава и стажът в органи на Европейския съюз, както и в търговци с подобен предмет на активност, само че регистрирани и/или лицензирани на друга страна членка. 

В претекстовете на законопроекта вносителите са записали, че изменящият се енергиен бранш изисква " кръстосано боравене " с информация (по отношение на електричество, газ и развиване на пазарите на едно и дребно), знания и опит, както и взор върху разнообразни сегменти и браншове. В тази връзка препоръчаното уголемение на дефиницията за стаж в енергетиката, обгръща и стаж в региона на финансите, счетоводството, търговията с финансови принадлежности или банково дело, обвързвано с енергийния бранш. 

В заключителните разпореждания на законопроекта е записано, че с влизането му в действие се приключват мандатите на членовете на КЕВР с юридически стаж и стаж в региона на стопанската система. Освен това в деня, в който влезе в действие, посредством чоп се приключва мандата на двама от членовете на КЕВР със стаж в региона на енергетиката.  

Свой план за промени внесоха и " Възраждане ". Той предвиждаше пълномощията на КЕВР да могат да бъдат прекъснати предварително и преди приключване на нейния петгодишен мандат по решение на Народното събрание, в това число и при несъблюдение на нейните отговорности за самостоятелност, безпристрастност, професионализъм, честност, поредност, гласност и бистрота, само че беше отритнат от Комисията по енергетика. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР