Оптимизъм има, но той е крайно недостатъчен. Всъщност той идва

...
Оптимизъм има, но той е крайно недостатъчен. Всъщност той идва
Коментари Харесай

Изборът на председател в СОС: Между ултиматумите и задънената ули...

Оптимизъм има, само че той е извънредно непълен. Всъщност той идва от Вили Лилков от " Синя София ".

" Според мен доста по-вероятно е да реализираме единодушие и да изберем ръководител на СОС. Всички вероятни договаряния към този момент са извършени. На всеки му стана ясна обстановката в Общинския съвет, вероятните разновидности. Нямаме повече време за губене. В доста сериозна процедура сме към този момент за приемането на общинския съвет и всевъзможни други тънки сметки би трябвало да отпаднат и да се поеме оптималната отговорност. Оптимист съм ", съобщи пред ФрогНюз Вили Лилков.

Консенсусна фигура, само че от нашите хора

Това обаче не наподобява тъкмо по този начин, съдейки по мненията на представители на другите групи. От Българска социалистическа партия са безапелационни, че няма смяна в позицията им и упорстват за консенсусна фигура, която да сплоти всички партии. 

" Според мен нашата е най-подходяща в лицето на Диана Тонова. Това би било положително начало ", разяснява Иван Таков от БСП-София пред ФрогНюз. Той отхвърли да слага ултиматуми, а по думите му такива диалози даже няма сега.

Въпросът с консенсусната фигура наподобява вълнува и ПП-ДБ- " Спаси София ". Стефан Спасов от " Спаси София " съобщи пред ФрогНюз, че тази фигура би трябвало да е " поръчител за единодушието към съответните политики " От там обаче наподобяват по-категорични в позицията си ръководителят на СОС да е излъчен от тяхната група. 

" Групата на ПП-ДБ-СС като най-голяма, с цветен набор от всевъзможен тип специалисти, бихме могли да излъчим човек ", изясни Спасов. 

В отговор на въпрос не е ли ултимативна сходна позиция, общинският консултант съобщи: 

" Да е ултимативно най-голямата група в груповия орган да има собствен ръководител? След като явно се направиха голям брой отстъпки, предложиха се доста разновидности - ротационно, краткотрайно председателство, съразмерно систематизиране на комисиите. Няма нищо ултимативно ". 

ГЕРБ и " Възраждане " - протест до обратен тласък

Опитахме се да се свържем с представители на ГЕРБ и " Възраждане ". От ГЕРБ отхвърлиха всевъзможен коментар, а Деян Николов от " Възраждане " не отговори на многократните ни позвънявания. 

Предполагам, че ще се създадат компромиси от двете съществени политически сили, от които зависи решаването на въпроса. Ние, дребните, можем единствено да оказваме помощ. Що се отнася до Българска социалистическа партия и “Възраждане ” - през цялото време се виждаше, че не желаят да са част от решението и търсеха всевъзможни мотиви, с цел да се дистанцират ", разяснява Вили Лилков.

“За момента няма някаква смяна, най-малко в нашето отношение към събитията. Миналият понеделник, макар че имаше съществено нарушаване в доверието сред хората, с които седнахме да приказваме преди Нова година, отидохме да приказваме с тях на среща. Там съставът беше същият, с който сме се срещали през последните седмици и месеци и до нищо ново не се стигна. За момента нямаме смяна в мнението. ГЕРБ и “Възраждане ” би трябвало да поемат отговорността си и да излязат от землянките ", разяснява на собствен ред Иван Таков от БСП-София. 

" ГЕРБ и “Възраждане ” още през цялото време обявиха, че нямат интерес да вземат участие всъщност в разискване на политики и цели. Това е значимо за нас, тъй като ръководителят на СОС би трябвало да е поръчител да съблюдаване на политики ", уточни Стефан Спасов от " Спаси София ".

" Разбира се, че има значение от коя партия ще е ръководителят на СОС. Хората, които са част от 18-годишното ръководство на София, създавайки толкоз доста проблеми, няма по какъв начин да бъдат част от хората, които ще ги лекуват. Предложихме разнообразни разновидности за фигура, която да бъде ръководител на СОС - Борис Бонев, лидер на листа, с най-вече преференции. Грети Стефанова също бе издигната от нас в опит на справедлив принцип да предложим човек, който първо към този момент е седнал на това място, най-възрастна от всички нас. Очевидно тук приказваме за отвращение да стартира работата всъщност, за извиване на ръце, предпочитание за разпределение на части от баницата, постове, поръчки. Може би ГЕРБ желаят гаранции, че техните корупционни практики няма да бъдат разследвани ", добави пред медията ни Стефан Спасов от " Спаси София ". 

Нови избори - все по-вероятни

Ако не се стигне до избор на нов ръководител, Столичният общински съвет на процедура не може да стартира своята работа. Най-малкото - на столицата. Изпускат се и редица периоди. Заговори се, че в случай че доникъде на февруари не се реализира консенсус, към този момент може да се потърси съображение въпросът действа ли СОС да бъде издигнат, а от него - да се мисли за. И общинските съветници не изключват сходен сюжет. 

" Не се ли откри скоро решение по какъв начин да проработи СОС, не изключвам опцията от нови избори. Не може София и софиянци да са заложници на едно аматьорско държание и липса на политическа просвета от страна на най-голямата група, а от другата - да гледаме партия, 18 години управлявала София, да се държат като деца от детската градина. “Възраждане ” са анти всичко, само че не е ясно и анти какво ", разяснява Иван Таков от БСП-София.

" Изходът от утрешното съвещание не значи нови избори. Означава обаче, че всички групи - Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ, “Синя София ”, “Възраждане ” и ГЕРБ би трябвало ясно да си дават сметка, че тяхното отвращение за градивен разговор, говорене през медии и конференции с нас ни бута към това да има нови избори за Столичен общински съвет. Не се опасяваме от такива, само че това е развой, който слага София в извънредно неизгодна позиция. Градът има своята динамичност и ние имаме своята отговорност към него ", разяснява Стефан Спасов.

 

Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР