Оптимистично настроение и от косовска, и от сръбска страна, след

...
Оптимистично настроение и от косовска, и от сръбска страна, след
Коментари Харесай

Тачи и Вучич при Макрон - и двамата балкански лидери с оптимистични думи

Оптимистично въодушевление и от косовска, и от сръбска страна, откакто президентът на Косово Хашим Тачи и сръбският му сътрудник Александър Вучич приказваха с френския президент Еманюел Макрон в Париж. Припомняме, че тъкмо Франция спря Северна Македония и Албания за започване на договаряния за влизане в Европейски Съюз.
Според формалното известие от кабинета на Тачи, той е изразил готовността на управляващите в Прищина да реализират спокойно съглашение със Сърбия, съобщи БГНЕС. Двамата с Макрон са разискали " преговорния развой сред Сърбия и Косово и евроатлантическата вероятност за Косово и Западните Балкани ", написа още в известието.
" Имаме подготвеност да продължим разговора със Сърбия и да реализираме дефинитивно спокойно съглашение, което ще докара до взаимно признание и участие в Организация на обединените нации ", сподели Хашим Тачи. Според него, това значи " цялостна интернационална консолидация на Косово, която ще отвори вратите за непознатите вложения в страната ". " Това значи развиване за Косово. Това значи повече разцвет, по-добър живот за всички жители на Косово. Косово има единствено една цел - участие в Европейски Съюз и НАТО ", акцентира Хашим Тачи.
" Президентът Макрон поддържа трайният мир, развиването на Косово и района ", написа в края на известието, което бе оповестено от кабинета на косовския държавен глава.
" С френския президент Еманюел Макрон имах доста сърдечен, добър и другарски диалог ". Това написа в личния си профил в Instagram сръбският президент Александър Вучич след срещата си в Париж.
Според Вучич, " Макрон е желал първо него да изслуша ". " Казах, че желаеме ясно да ни се каже какво може да чакаме и на какво може да се надяваме в бъдеще във връзка с европейската интеграция. Подробно описах самодейността " Мини Шенген ", която включва Северна Македония и Албания. Макрон ме попита дали други страни ще се включат в тази самодейност. Аз му отговорих, че се надявам на това нещо ", сподели Вучич след срещата си с френския президент. Сръбският президент е уверен, че " Макрон обществено ще поддържа тази самодейност ".
Вучич се похвали, че " имал срещи с доста публични представители от целия свят, а с генералния секретар на Организация на обединените нации е приказвал най-вече за Косово ".
Сигналите от Косово, Босна и Херцеговина и опозицията в Албания за концепцията за " Мини Шенген " обаче са доста отрицателни. Всички те са, че с " Мини Шенген " се връща Югославия, като Сърбия ще господства поради най-голямата си повърхност и стопански благоприятни условия на Западните Балкани. Съединени американски щати обаче утвърждават кардинално, а и се чуват положителни думи от западни дипломати за по-широко съдействие в избрани браншове на Западните Балкани. Засега диалози се водиха единствено сред Сърбия, Северна Македония и Албания - вижте детайлности в този материал!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР