Оптимистичните нагласи за бъдещето на България продължават да са доминиращи,

...
Оптимистичните нагласи за бъдещето на България продължават да са доминиращи,
Коментари Харесай

Борисов, Каракачанов и Нинова първи по рейтинг сред лидерите на партии


Оптимистичните настройки за бъдещето на България не престават да са преобладаващи, като в последното изследване на публичното мнение през юли оптимистите са 48% против 40% песимисти. В разбивките по демографски групи се следи директна връзка сред знака оптимизъм/песимизъм и възрастта. Сред най-младите повече от два пъти са оптимистите за сметка на песимистите, до момента в който при тези над 70 години съотношението е 1 към 3 в интерес на песимистите. Обяснението тук се крие най-много в изчерпващата се житейска вероятност пред най-възрастните.

Това сочат резултатите от социологическо изследване на Изследователски център „ Тренд “, сбъднат измежду 1007 пълнолетни български жители в интервала сред 1 и 8 юли 2018 година Анкетата е осъществена по метода изявление „ лице в лице “ по поръчка на вестник „ 24 часа “.

Нагласите по отношение на икономическото състояние също остават на почти сходни стойности през последните девет месеца и значително удостоверяват заключенията от знака за оптимизъм и скептицизъм. Малко над една четвърт чакат икономическото състояние да се усъвършенства в идната една година, до момента в който малко под една пета считат, че ще се утежни. Над 40% и максимален дял остават тези, които не чакат смяна в идната една година. Данните за упованията по отношение на виталния стандарт са изцяло сравними с тези за икономическото състояние в страната. „ И тук откриваме взаимозависимост по отношение на възрастта на респондентите, като тези сред 18 и 39 години са с най-оптимистични упования за икономическото състояние в страната и виталния си стандарт “, разясняват от „ Тренд “.

Темата за възможни предварителни парламентарни избори е непрестанно дискутирана още от първите месеци на третия кабинет на Бойко Борисов. Именно поради това, в показателя „ 24 ТРЕНД “ от изследователския център са заложили знак, тестващ нуждата от предварителни парламентарни избори. Въпреки относително сходните стойности през месеците, тук може да се регистрира избрана наклонност на повишение на стойностите за нужда от предварителни парламентарни избори – от 21% през декември 2017 г.  до 30% през юли 2018 година Въпреки това болшинството от българите (54%) са на мнение, че предварителни парламентарни избори не се нужни. Мнозинството от последователите на Българска социалистическа партия са на мнение, че са нужни предварителни парламентарни избори.

Не се следи основна динамичност и в отношението на българите към главните партийни водачи. Сред тях Бойко Борисов остава с най-високи стойности на позитивно отношение (39%), следван от Красимир Каракачанов (36%) и Корнелия Нинова (28%). През юли Валери Симеонов съумява да повиши позитивното си отношение с 4%, което евентуално се дължи на самодейностите му в последните месеци, които съумяват да задържат вниманието към него и неговата работа.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР