Оптималният модел на работа е хибрид между работа от вкъщи

...
Оптималният модел на работа е хибрид между работа от вкъщи
Коментари Харесай

Повечето служители искат хибридна работа в офис и вкъщи

Оптималният модел на работа е хибрид сред работа от у дома и от офиса, гъвкаво работно време и заплащане съгласно постигнатите резултати, а не съгласно отработените часове. Това сочи изследване на " Адеко Груп " (Adecco Group) по какъв начин пандемията от Covid-19 евентуално ще промени метода на работа. То е извършено през май измежду 8000 чиновници и топ мениджъри на възраст сред 18 и 60 години, които до момента са работили в офис.

Изследването демонстрира, че хората са подготвени за " хибриден " модел на работа. За три четвърти (74%) от интервюираните чиновници комбинацията от офис и отдалечена работа е най-хубавият метод отсега нататък. Според тях най-оптималният модел на работа е за превозване на половината от времето в офиса (51%), а другата половина на отдалечено работно място (49%). С този модел са съгласни и топ мениджърите в фирмите, като съвсем осем от 10 (77%) от тях декларират, че фирмите им ще получат преимущество като се приспособяват към новите работни процеси, които пандемията Covid-19 постанова.

Идва ли краят на закрепения 8-часов работен ден и 40-часовата работна седмица? Според 69 на 100 от интервюираните постигането на поставените цели, а не работното време би трябвало да бъде главният фактор за тяхната оценка. Те считат, че трудовите им контракти и заплати би трябвало да са на база реализирани резултати, а не отработени часове. Голяма част от топ мениджмънта на фирмите (74%) също е склонен, че продължителността на работната седмица би трябвало да се преразгледа.

Изолацията по време на пандемията демонстрира още, че е необходим нов набор от лидерски умения, които ще останат извънредно значими за актуалното водачество и отсега нататък. Емоционалната просветеност се обрисува като определяща линия на днешния сполучлив управител, като пандемията извади на напред във времето и значимостта на гъвкавостта и диалогичността при водачите на фирмите, сочи изследването.

Подобно на желанието за по-добра адаптивност към новите работни процеси, изводите от изследването демонстрират и " повсеместен " вкус " за всеобщо рационализиране. Шест от 10 интервюирани споделят, че цифровите им умения са се подобрили по време на изолацията, до момента в който други две трети (69%) търсят в допълнение рационализиране на познанията и уменията си. Някои от тези умения включват дистанционното управление на хора (65%), еластичност (63%) и изобретателното мислене (55%). Това ускорено придобиване на нови умения по време на пандемията е оценено като доста положителен знак.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР