Оптични материали и радарно оборудване също влизат в списъкаТехнологиите на

...
Оптични материали и радарно оборудване също влизат в списъкаТехнологиите на
Коментари Харесай

САЩ готвят забрана за износ на Intel продукти в Китай

Оптични материали и радарно съоръжение също влизат в листата

Технологиите на Intel може да станат недостъпни за китайските производители
(снимка: CC0 Public Domain)

Президентската администрация на Съединени американски щати скоро ще ускори контрола върху износа, с цел да попречи на Китай да придобие напреднали американски технологии за търговски цели и по-късно да ги употребява за военни цели, заяви Ройтерс, базирайки се на анонимни източници.

Предполага се, че високопоставени американски чиновници са се споразумели за три ограничения, предопределени да попречат на китайските компании да купуват избрани артикули от Съединени американски щати, в това число оптични материали, радарно съоръжение и полупроводници.

Според Ройтерс, тези стъпки освен отразяват утежняването на връзките сред Щатите и Китай, главния покупател на американски технологии, само че са и знак за възходяща раздразнителност в държавното управление на Съединени американски щати поради „ сливането на цивилните и военните ” в Китай и усилване на софтуерната и военната мощ на страната.
още по тематиката
Една от плануваните ограничения е прекъсване на износа без лиценз на избрани артикули, които не са предопределени за военна приложимост. Това може да докара по-специално до възбрана на износа на интегрални схеми, създадени от Intel и Xilinx.

Втората мярка е възбрана за експорт без лиценз на артикули, които са закупени от военните, само че са за мирна приложимост. Това се отнася да вземем за пример за научното и здравното съоръжение.

Третата мярка е условието задгранични компании, доставящи избрани американски артикули до Китай, да изискват утвърждение освен от техните държавни управления, само че и от държавното управление на Съединени американски щати.

Не е ясно дали американският президент ще подпише новите правила, само че представители на софтуерния отрасъл към този момент се тормозят, че измененията могат да тласнат китайските им клиенти в обятията на задгранични съперници.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР