Определят го като "ужасен" или "плашещ", но за него все

...
Определят го като "ужасен" или "плашещ", но за него все
Коментари Харесай

Какво знаем досега за новия вариант на COVID-19

Определят го като "ужасен " или "плашещ ", само че за него към момента се знае прекомерно малко. беше открит в една от провинциите на Южна Африка и тормози учените с това, че доста се отличава от първичния ковид, открит през 2019 година в Ухан, Китай.

Вариантът към момента няма име. То ще му бъде обещано от Световната здравна организация (СЗО), която привиква през днешния ден изключително съвещание, отдадено на случая. Засега за него се приказва като за B.1.1.529.

Бъдещото му име най-вероятно ще е взето от писмен знак в гръцката писменост, както стана с предходните разновидности, кръстени Бета или Делта.
Какво е несъмнено до този миг
Досега има 82 изцяло потвърдени случая на новия вид.
77 от тях са открити в провинция Гаутенг в Южна Африка, където се намира и столицата Претория;4 са открити в Ботсвана;1 е открит в Хонгконг.
Огнището на разновидността е в Южна Африка. Единственият потвърден случай в далечния Хонгконг в действителност е на пасажер, летял със аероплан точно от Претория.

В Южна Африка са имунизирани едвам 24% от популацията.

Учените допускат, че доста повече от случаите на ковид в южноафриканската провинция може да са били от този вид, без това да е било изследвано. Те позволяват, че B.1.1.529 може да е публикуван и в други провинции на страната.
Новият вид има 50 разновидности
Новият вид има извънредно огромен брой разновидности. До този миг учените са открили общо 50, като 30 или повече се отнасят до спайк протеина.

Спайк протеинът се счита за проводник на вируса в клетките на човешкото тяло. Повечето съществуващи ваксини против COVID-19 са построени по този начин, че да се преборят точно с него.

Новият вид идва с прекалено много разновидности, сподели професор Тулио де Оливейра, който управлява Центъра за противопоставяне на епидемиите в Южна Африка. По думите му B.1.1.529 демонстрира огромен скок в еволюцията на вируса и с това поражда терзания за успеваемостта на създадените ваксини.
Какво не е известно
Все още учените нямат отговор на двата съществени въпроса, които тревожат хората по света: дали този вид се предава по-лесно и дали имунизациите защищават от него. За да се откри това, е нужно време.

Тревожният брой на разновидностите не значи безусловно неприятна вест, написа Би Би Си. Първо би трябвало да се разбере по какъв начин тъкмо работят те.

Освен това откривателите считат, че има вяра огромният брой разновидности да работят против самия вирус и да го създадат неустойчив.
Тревожният брой на разновидностите не значи безусловно неприятна вест
Дотук учените са открили, че измежду разновидностите на новия вид има и някои, които са познати. Сред тях е N501Y, която улеснява разпространяването на вируса. Има и други, за които е известно, че отслабват действието на антитела. Но огромната част от разновидностите са към момента неразучени и действието им е непознато, написа Би Би Си.

Досега е имало и други разновидности на ковид, които са плашили откривателите, само че в последна сметка не са се оказвали чак толкоз разнообразни от първичния ковид, споделя професор Ричард Лесълс от университета КваЗулу-Натал в Южна Африка.

В началото на тази година се смяташе, че разновидността Бета ще "превземе света ", а най-после се оказа, че в света се популяризира най-бързо.

Имаше и доста страхове, че имунизациите няма да защищават въобще от разновидности на ковид, а това не се оказа правилно.
Реакцията в света
Израел, Англия, Италия и Сингапур неотложно стопираха полетите от и до Република Южна Африка, Ботсвана, Мозамбик, Намибия, Лесото и Зимбабве. Забранено е и директното прекосяване на пасажери от тези страни.

Индия и Япония вкараха засилено тестване на летищата.

Някои страни насочиха апел към жителите си в Южна Африка да изоставен страната, други вкараха наложителна 14-дневна карантина за хора, към този момент пристигнали оттова.

Южна Африка за повторно е огнище на разпространяване на вид на ковид. През предходната година оттова потегли разновидността Бета.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР