Определиха думата на 2019 г. Според Оксфордския речник това е

...
Определиха думата на 2019 г. Според Оксфордския речник това е
Коментари Харесай

Оксфордският речник обяви думата на годината

Определиха думата на 2019 година Според Оксфордския речник това е изразът „ спешно състояние на климата " (climate emergency). В речника изразът е пояснен като „ обстановка, изискваща незабавни дейности за прекъсване на климатичните промени и попречване на евентуално необратими вреди върху околната среда вследствие на това ". Този израз беше определен заради възходящото разискване на тематиката в обществото и ползата на хората към климатичните проблеми през 2019 година, оповестява БГНЕС.

Словосъчетанието е било употребявано 100 пъти по-активно тази година, в сравнение с през предходната. Според създателите на речника хората стартират да употребяват думи по климатични тематики все по-често. Краткият лист включва изразите „ климатични дейности ", „ климатична рецесия ", „ обвързвана с климата тревога " (еко-тревожност).

Миналата година за думата на годината беше определено прилагателното „ отровен " (toxic). Авторите приписват известността на думата на обстановката към „ случая Скрипал ", както и на дейностите на придвижването за антисексуален тормоз #MeToo.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР