Определено имаме готовност да поставяме иРНК ваксини, увери зам.-председателят на

...
Определено имаме готовност да поставяме иРНК ваксини, увери зам.-председателят на
Коментари Харесай

Д-р Брънзалов: АстраЗенека вече не е най-удачна за масова ваксинация

Определено имаме подготвеност да слагаме иРНК ваксини, увери зам.-председателят на Българския лекарски съюз доктор Николай Брънзалов в ефира на Bulgaria ON AIR. Той показа анкета, извършена сред 607 общопрактикуващи лекари - 15% от всички, при която 78,9% от тях декларират, че са подготвени да слагат и РНК ваксини.

Д-р Брънзалов напомни, че при започване на пандемията е имало среща на здравното министерство с всички общопрактикуващи лекари, на която било решено, че AstraZeneca ще бъде най-удачна за провеждането на всеобща имунизация у нас. Според него обаче " това време беше доста от дълго време ".

" Това беше времето, когато се търсеха фризери, които трябваше да съхраняват имунизацията на Pfizer. Като се имаше поради късите периоди, в които трябваше да бъдат декларирани тези ваксини, ние декларирахме, че AstraZeneca ще бъде най-удачна за нас ", изясни той.

Според доктор Брънзалов всеобщата имунизация е възпрепятствана от дефицит на ваксини - в това число и на AstraZeneca, само че към този момент се следи и отлив на искащи да се имунизират след прекъсването на оксфордската ваксина.

" Нищо по-лошо не може да се случи на една ваксина от това тя да бъде спряна - даже и за два дни. И за два часа да бъде спряна, тя естествено поражда подозрения от страна на пациентите, тъй като въпреки всичко ще би трябвало да бъдат подложени на тази имунизация ", разяснява доктор Брънзалов.

Лекарят подлага на критика схемите за имунизация и " зелените коридори ", като съгласно него предпочитано би трябвало да бъде имунизирана най-нуждаещата се част от популацията - възрастните и хората с съпътстващи болести.

" Готови сме да го създадем. Да, след тази доста неприятна обстановка с AstraZeneca е реалност, че имаме проблем - имаме оттегляне. Надявам се, че в бъдеще ще се появят повече искащи. Трябва да се пазиме по някакъв метод ", уточни зам.-председателят на БЛС.

По думите му България е задоволително готова да даде здравна помощ - има 50 хиляди, от които 7-8 хиляди са запълнени. Голяма част от личния състав пък към този момент е имунизирана или е преболедувала вируса, само че съгласно доктор Брънзалов в същия миг има огромен проблем - възходяща заболеваемост.

Той е безапелационен, че този миг би трябвало да бъде решаван от всички нас - като съблюдаваме отдалеченост и ограничения.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР