Определено бях скептично настроена. И още съм. Както се оказа,

...
Определено бях скептично настроена. И още съм. Както се оказа,
Коментари Харесай

Албена Белянова пред Фрог: Щом „инвеститор“ с 2 лв капитал иска да строи АЕЦ „Белене“, значи всеки може

Определено бях скептично настроена. И още съм. Както се оказа, а както и министърът на енергетиката Теменужка Петкова сподели, че всеки е могъл да подаде заявление за присъединяване в процедурата. Щом има претендент за стратегически вложител, регистриран в бл. 84 в гр. Козлодуй, с 2 лв. капитал и с един обезпечен чиновник и аз, и вие сме могли да подадем заявление за присъединяване.
Това сподели пред Фрог нюз енергийният специалист Албена Белянова. „ Количеството, обаче, няма да помогне по никакъв метод за реализацията на плана. Нека изчакаме „ шорт листата “ и тогава, вероятно, да проявим някакъв оптимизъм. Но пък нищо не пречи на ДАНС, дори е целесъобразно, в това време да извърши инспекция на подалите заявки. Все отново се касае за план от национално значение на стойност 10 милиарда лв. “.

Сериозен проблем, съгласно мен, е и изискването на процедурата, съгласно което бъдещата планова компания „ следва да се ангажира с снабдител на свежо нуклеарно гориво, който да доставя гориво за реактори ВВЕР-1000 в сходство със съществуващите лицензионни съглашения и използваното законодателство “. Заявилите присъединяване 7 евентуални стратегически вложители следва да са създали предложение за доставка на нуклеарно гориво. Производител на гориво за ВВЕР-1000 е ТВЕЛ, сдружение част от структурата на Росатом. Познайте кой стратегически вложител харесва изискването?

В документите на никое място не се загатва и че Решението на Министерски съвет от 29.06.2018 година, с което е „ рестартиран “ плана посредством анулация на решението от март 2012 година за преустановяване на плана, е неустойчив административен акт, защото е обжалвано пред Върховен административен съд от Атанас Атанасов и Христо Иванов. Делото е планувано чак за 09.03.2020 година Ами, в случай че Върховен административен съд анулира решението? Колкото и да сме скептични към независимостта на съда, това е изцяло вероятен сюжет. Кой ще заплати възможни искове от участниците в процедурата? И това са единствено дребна част от вероятните проблеми.

Какви сензационни разкрития направи Албена Белянова за процедурата, по която се избира строител на нуклеарната централа, четете в рубриката „ Интервю “.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР