Определеният час бързо наближава на източния китайски фронт на глобалната

...
Определеният час бързо наближава на източния китайски фронт на глобалната
Коментари Харесай

Юрий Тавровский: Острие срещу острие. Китай се готви за война

Определеният час бързо наближава на източния китайски фронт на световната „ студена война “. Като покачва залога на западния, съветски фронт и предизвика Пекин да стартира и той „ специфична интервенция “ против Тайван, Америка ползва самоубийствена военна тактика на „ два фронта “.

Москва направи своя лична оценка за подготвеност за отбрана на националните ползи и нанесе предпазен удар по украинските „ камикадзета “. В Пекин завърши и тяхната оценка за подготвеност за отбрана на суверенитета и териториалната целокупност. Те употребяват тактиката “острие против острие”. През 50-те години на предишния век, по време на рецесията в Тайванския пролив, китайците дават отговор на маневрите на 7-ми флот на Съединени американски щати със стотици „ най-сериозни предизвестия “. Сега отговорът на дейностите на американците и техните тайвански подопечни са все по-мащабни военни дейности. Вече е ясно, че ученията " при условия, допустимо най-близки до бойни " са подготовка за пълномащабна интервенция за унищожаване на сепаратисткия режим в Тайпе. Има от ден на ден и повече аргументи да подхващат дейности. Доставки на все по-смъртоносни оръжия. Пристигането на стотици американски „ съветници по употребата “ на тези оръжия. Посещения от все по-високопоставени политически фигури, в това число ръководители на комисии на Конгреса на Съединени американски щати, призоваващи за „ самостоятелност “ на бунтовната китайска провинция.

В Пекин избират добър миг за започване на „ мирното обединяване на родината “. То е несъмнено от 19-ия конгрес на ККП (2017 г.) като една от 14-те предпочитани задания на ръководещата партия доникъде на века. Тази есен ще се организира 20-ият конгрес на Комунистическата партия на Китай...

Повечето специалисти в Китай и отвън него са съгласни, че военните качества на Китай и Тайван са просто несъизмерими. Но Тайпе към момента се надява на американско покровителство. Въпреки неналичието на ангажимент за отбрана на Тайван след спирането на дипломатическите и военните връзки през 1978 година, американците поддържат по този начин наречената „ стратегическа неизясненост “ през всичките тези години. Тя се спотайва сред редовете в „ Закона за връзките с Тайван “, признат от Конгреса през 1979 година като „ утешителна премия “ не толкоз за Чан Кайшъ, що се касае за твърдоглавите антикомунисти в самите Съединени щати. Неяснотата се резервира и в новото издание на остарялата застрахователна лавица, наречена Закон за обезпечаване на поддръжка на Тайван. Той беше признат в края на комерсиалната война на президента Тръмп. Документът не отиде по-далеч от обещанията за „ пласиране или трайно прекачване на отбранителни оръжейни системи на Тайван и поддръжка за свястно присъединяване на Тайван в активността на световните организации “. Но президентът Джо Байдън и неговия “силов блок” неведнъж са подчертавали, че признават правилото на " един Китай " и няма да се забъркват във въоръжени конфликти.

Надеждите на тайванските водачи за поддръжка от Съединени американски щати дефинитивно изчезнаха с началото на съветската интервенция в Украйна. „ Хартиеният тигър “ явно няма да се приближи до открит огън. Но той резервира въздействие върху страните, свързани с него посредством вериги от контракти за сигурност и търговски връзки. Именно непредвидената взаимност на Запада при налагането на наказания против Русия основава пауза в приемането на съдбоносно решение. Пекин преценя вероятните последствия от неизбежното.

Китай в този момент е най-голямата комерсиална мощ в света с годишен оборот от 6 трилиона $! Китай държи 3,3 трилиона $ в хазната на Съединени американски щати и други западни страни! Китай транспортира над 80% от своя експорт и импорт по море! Не е мъчно да се проектират глобите, наложени на Русия, върху тези параметри. Дори и да се съмняваме във опцията за прекопирване на антируските наказания заради по-високото равнище на причинност сред Запада и Китай, рискът от съществени последствия остава много висок.

Китай не е непознат на глобите. През първите 30 години от своето битие КНР живее и се развива в изискванията на търговско-икономическата обсада на Запада. Тяе отстранена едвам откакто Пекин се причислява към борбата със Съюз на съветските социалистически републики през 1978 година

Вероятността от търговско-икономическа борба със Запада стартира да се регистрира от управлението на КНР след международната финансова рецесия от 2008 година Китай е съвсем единственият, който се размина, като не следва инструкциите на Световната банка за изпомпване на аварийни пари във финансовата система. Вместо това Пекин се концентрира върху поддръжката на действителния бранш, построяването на високоскоростни железопътни и автомагистрали и разширение на жилищното строителство. Западът беше изпълнен с яд и стартира да упорства за преоценка на китайската валута, заплашвайки с „ пагубни последствия “.

През първите седмици от мандата си през 2012 година новият китайски водач Си Цзинпин разгласи национална стратегия за готовност. Нарича се „ Китайската фантазия за Великото възобновление на китайската нация “. До 2049 година КНР би трябвало да се трансформира в могъща социалистическа страна. Дългият път е разграничен на три стадия, като задачите на първия бяха изпълнени напълно и в точния момент. През 2021 година Брутният вътрешен продукт се удвои, китайският приход на глава от популацията също се удвои, 100 милиона души се измъкнаха от бедността, а междинната класа надвиши 400 милиона. Тези триумфи бяха обезпечени от възходящата готовност на ръководещата партия и на целия народ, провеждането на ефикасни стопански и обществени промени.

За да се понижи зависимостта на страната от външните пазари, започва тактика на „ ново обикновено “ с акцент върху развиването на личните научни разработки, производството на локални артикули с най-високо качество и премахването на нерентабилни и остарели производства. За да укроти корупцията от епизодични изтезания на хванати с подкупи, Пекин мина към систематична битка, основана на специфична партийна конструкция, „ Комисия за инспекция на партийната дисциплинираност “. За три години тя е разследвала 1 400 000 случая на партийци, заемащи управителни постове в стопанската система и административния уред. Нанесени са непредвидени удари на " силовиците ", също така заемащи най-високите постове в армията и органите за сигурност. Комунистическата партия, която набъбна до повече от 90 милиона членове, стартира да се трансформира в боеспособна административна конструкция със строга дисциплинираност и еднолично командване.

Още през първите 5 години от мобилизацията Си Цзинпин съумя да направи доста. На 19-ия конгрес на КПК през 2017 година неговата новаторска стратегия „ Китайска фантазия “ беше утвърдена и се трансформира в дълготрайна тактика на партията и страната. Приносът на самия водач, който събра в една ръка пълномощията на общоприет секретар на ръководещата партия, ръководител на Китайската национална република (президент) и главнокомандващия на въоръжените сили (председател на военните Съвета на Централен комитет на КПК), беше високо оценен. Правилото, въведено от Дън Сяопин за оставане на най-високия партиен пост единствено за два петгодишни мандата, беше анулирано. По създание Си Цзинпин беше приет за еднакъв на Мао Дзедун и Дън Сяопин, за нов водач.

Установяването на ред в структурите на партийно-държавната власт и номинирането на нов водач на нацията се оказа доста навременно. Решенията на 19-ия конгрес на КПК с право бяха възприети във Вашингтон като финален отвод на Поднебесната да последва системата на демократичния капитализъм. Отговорът беше комерсиалната война на Тръмп, осведомителните войни към ковид, стимулирането на „ цветна гражданска война “ в Хонконг и сепаратистките трендове в Тайван.

След като се оправи с последствията от комерсиалната война и пандемията, Си Цзинпин реши да премине към ново равнище на национална сигурност. Силната взаимозависимост от износа понижа много бързо след финансовата рецесия от 2008 година По това време делът на износа в Брутният вътрешен продукт на Китай е 32%. До 2019 година тази цифра спадна до 17,4%. Но уязвимостта на стопанската система като цяло и изключително на експортно-ориентираните морски провинции продължи. Затова през октомври 2020 година на 5-ия пленум на Централен комитет на КПК беше прегледана и утвърдена нова тактика, наречена „ двойно послание “. Той планува приоритет на " вътрешното послание " на стоките пред " външното послание ", на вътрешния пазар пред външните пазари.

За подсилване на хомогенността на обществото и ускорение на растежа на вътрешния пазар посредством по-справедливо систематизиране на националното благосъстояние е стартирана напълно нова акция „ за общото богатство “. Същността му е да убеди милиардерите „ доброволно” да дават пари в разнообразни благотворителни фондации и стратегии. Милиарди долари към този момент се вливат в сметките на нуждаещите се от поддръжка.

Разбирайки неизбежността на повече или по-малко дълготрайни стопански последствия от анексирането на Тайван, Пекин към момента изхожда от целта на историческата задача за превъзмогване на разделянето на нацията. Ускореното основаване на " Антикитай " в Тайван, възпитанието на младежите в духа на " тайванската еднаквост " и неприязън към сънародниците от континента, насилственото изпомпване на американски оръжия и възраждането на личната нуклеарна стратегия сложиха Пекин в безнадеждна обстановка. Ще има висока цена за закъснение.

Мисловният ход на китайския водач предава формулировката, която постоянно се повтаря в изявленията му пред управлението на партията и армията. „ Ние уверено ще вървим по пътя на мирното развиване, само че изрично няма да се откажем от нашите законни права и ползи и няма да жертваме главните ползи на страната. Нито една страна не би трябвало да разчита, че ще търгуваме в нашите основни ползи. Не може да има ни най-малка вяра, че ще вкусим горчивите плодове на похищението върху суверенитета, сигурността и ползите за развиване на държавата”, съобщи той.

Превод: В. Сергеев

АКО ВИДИТЕ, ЧЕ СА СЛОЖИЛИ НА НЯКОЯ НАША СТАТИЯ ЗНАК ЗА ФАЛШИВА НОВИНА, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Я ПРОЧЕТЕТЕ! ТЯ Е НАЙ-ДОСТОВЕРНА!!!

СПЕШНО И ВАЖНО ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД.ИНФО И ЗРИТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД ТВ!!!!!

ПРИСЪЕДИНЕТЕ съдебна експертиза КЪМ НАШИТЕ КАНАЛИ В " ТЕЛЕГРАМ " И В ЮТЮБ, ЗАЩОТО ИМА ОПАСНОСТ ДА БЛОКИРАТ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ ФЕЙСБУК ЗАРАДИ ПУБЛИКУВАНЕ НА НЕУДОБНА, НО ОБЕКТИВНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪБИТИЯТА!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях, копирайки и разпространявайки този текст!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР