Определението за столицата на Ангола Луанда като най-скъп град за

...
Определението за столицата на Ангола Луанда като най-скъп град за
Коментари Харесай

Ангола е далеч по-евтина за чуждестранните, отколкото за местните граждани

Определението за столицата на Ангола Луанда като най-скъп град за последните няколко десетилетия към този момент не е в действие.

За разлика от последните десетилетия, когато анголската столица беше преди всичко в класацията на консултантската компания Mercer за най-високи разноски за живот, през последните две години, тя отстъпи от лидерската позиция. В рейтинга, оповестен през юни, Луанда заема 26-ото място от общо 209 града. Тя изостава с 20 позиции по отношение на предходната година, когато заемаше 6-ото място. Анголската столица към този момент е четвъртият африкански град с най-високи разноски след Нджамена, Киншаса и Лагос, написа Quartz.

Mercer изготвя класацията на база на цените на стоките и услугите, в това число храна, домашен сметки, превоз, логистични и други разноски. Компанията сортира избрани артикули и съпоставя цените, като ги трансформира в долари. Поради този способ Ангола е изпаднала от предните позиции на класацията. През 2018 година държавното управление обвързва курса на локалната валута с $ и по този начин се обезцени анголската кванза.

В интервала от март 2018 до март 2019 година, когато са извършени изследванията за класацията, анголската кванза е изгубила 49% от цената си по отношение на $.

" Това значи, че в този момент с по-малка сума в долари могат да се купят повече артикули в Ангола, в сравнение с с локална валута ", изясняват анализатори от Mercer.

Лидерското място на страната в класацията преди се използваше като аргумент за неравенството в Ангола, макар богатите залежите на нефт. Благодарение на тях страната притегли задгранични жители, само че все пак не съумя да избяга от действителността, където разноските за живот на локалните поданици остават високи.

Доклад на благотворителния институт Legatum във Англия от 2016 година сподели, че Ангола не е съумяла да обезпечи разцвет за своите жители макар нейното петролно благосъстояние.

По-задните места в класацията за страната не трансформират изключително нещата за локалното население. Въпреки че за задграничните жители животът в Луанда може да наподобява по-евтин, за локалните поданици не е по този начин.

" Сумата за артикули и услуги в анголската столица излиза много по-малко в долари, макар че цените в Луанда не са променяни. Животът към момента остава безценен за локалното население ", споделя Йоланда Седлмайър, съветник в Mercer за африканския район.

Докато в някои градове предните позиции в класацията са знак за стопански напредък и необятно търсене на артикули от висок клас, това не може да се каже за африканските градове, подредени на по-челни позиции в рейтинга.

Както се оказва задграничните жители, които подхранват високите разноски за живот за локалното население, са най-печеливши от създалата се обстановка. Тъй като градът е доста по-евтин за чужденци, това значи, че Луанда ще става още по-привлекателна за тях.

" Ако в този момент си купите нещо от Ангола с долари, то ще излезе на половина по-евтино по отношение на предходната година, а това е огромна разлика ", добавя Седлмайър.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР