Определени текстове в европейската директива за авторското право биха могли

...
Определени текстове в европейската директива за авторското право биха могли
Коментари Харесай

Маковей: Текстове в директивата за авторското право биха могли да застрашат независимата журналистика

Определени текстове в европейската инструкция за авторското право биха могли да застрашат самостоятелната публицистика и свободата на изложение в Интернет. Това съобщи в изявление за " Хоризонт " евродепутатът Моника Маковей. Днес документът би трябвало да бъде прегледан и гласуван от правната комисия на европарламента. В гласуването, което се дефинира като основно за въвеждането на Директивата, ще вземат участие и българските евродепутати Ангел Джамбазки и Емил Радев.

Дебатът касае два члена на директивата - 11-ти и 13-ти. Първият, за да отбрани авторките права на публицистите в епохата на непрестанно шерване в обществените мрежи, лимитира позоваването на към този момент оповестени материали. Според критиците му, той пази ползите на огромните медийни магнати и пречи на самостоятелната публицистика. Подозрението към член 13-ти е, че дори може да е и по-сериозен инструмент в полза на корпорациите. За да  ограничи пиратското разпространяване на музика и друго изкуство, той задължава дистрибутори на информация като " Ютуб " и Facebook да заложат така наречен " ъплоуд филтри ", които стопират качването на клипове и фотоси с авторски права в обществените мрежи. Страховете към този текст са, че може да попречи на самостоятелните създатели да популяризират работата си в интернет.

„ В този случай сме обединени във вярването си, че свободният поток от информация е витално значим за демокрацията и затова шерването на вести и обществена информация не би трябвало да бъде ограничавано. Правата на продуцентите, артистите и музикантите, и другите основатели на наличие би трябвало да бъдат защитавани, само че в това време публичният достъп до вести и обществена информация не би трябвало да бъде лимитиран. Реформата в авторското право, която е нужна, не би трябвало да е в ущърб на свободните и почтени публицисти и да уголемява съществуващия монопол върху политиците и медийните магнати върху медийния пазар, тъй като подобен монопол съществува в доста страни членки на Европейски Съюз. Трябва да подкрепим проверяващите публицисти, които се борят с корупцията, проведената престъпност, тероризмът, това е витално значимо. Нека не забравяме, че сега самостоятелни издания цитират източниците си за с линкове към към този момент оповестени обстоятелства. Заради това член 11, в случай че бъде признат, ще спре този аспект от работата на проверяващите публицисти. За тях няма да е елементарно и неотложно да се базират на към този момент оповестени източници, а даже по-лошо – могат да не получат единодушие за авторските права на обвързваните материали, а в краен случай да им се наложи да заплащат за  тях. За да е ясно – става въпрос за позоваване на общодостъпни източници на информация, която към този момент е в общественото пространство. Последствията за обществото са огромни, тъй като бъдещи следствия, сходни на „ Парадайз пейпърс “ и Азърбайджанската перачница ще бъдат доста сложни. Така мафиотският октопод в прането на пари може да остане неосветлен в бъдеще, а нарушителите да не бъдат осъдени “.

Според нея член 11-ти би трябвало да бъде напълно отстранен, а член 13-ти – изменен: „ Уважавам авторското право и знам, че то се нарушава в доста полета. Вярвам, че новата инструкция усилва отбраната на тези права. В практиката би трябвало да реализираме салдото сред авторското право и правото на социална информация и изложение, отнесено към самостоятелните медии. Важното е, че имаме небалансирани текстове в директивата, като членовете 11-ти и 13-ти, които би трябвало да бъдат поправени, с цел да могат самостоятелните медии да осветяват мръсния бизнес и обвързваните с него политици. Правото да знаеш – това би трябвало да е приоритет за нас и е значимо член 11-ти да бъде отстранен, а за член 13-ти да се да употребява по-различна формула “.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР