Определени навици, като пушенето или злоупотребяването с различни субстанции, както

...
Определени навици, като пушенето или злоупотребяването с различни субстанции, както
Коментари Харесай

Слоновете имат арсенал от генетични защитни механизми срещу рака

Определени привички, като пушенето или злоупотребяването с разнообразни вещества, както и генетичното ни влечение, усилват възможностите ни да се разболеем от рак. Всеки път обаче, когато една клетка се репликира, съществува възможност нещо да се обърка и тя да стартира да се възпроизвежда неконтролируемо и да докара до появяването на ракови кафези.

Съответно би било разумно две съществени неща да усилват шанса от развиването на рак – броят на клетките, които се репликират (т.е. размерът на организма) и дълголетието на съответния организъм (което от своя страна усилва опциите повече репликации да се объркат). Ако казусът е подобен обаче, за какво слоновете не се разболяват от рак непрекъснато?

В ново проучване, оповестено в eLife, учени откриха, че слоновете (и евентуално и други огромни бозайници) са развили цялостен боеприпас от специфични гени, които отблъскват туморните кафези. Нещо повече – те разполагат с доста по-големи количества копия на тези гени, в сравнение с останалите животни, и тези гени евентуално са еволюирали дружно с гигантските им тела, с цел да подсигурят растежа на типа.

Авторите на новото изследване имат вяра, че тайната на бъдещите ракови лечения се крие в геномите на огромните животни.

„ Като определим по какъв начин огромните и дълголетни животни са еволюирали, с цел да потискат по-добре развиването на рака, ние можем да научим по какъв начин тъкмо работи еволюцията и даже да използваме това познание, с цел да разработим нови ракови лекувания “, разяснява Хуан Мануел Васкез от Калифорнийския университет – Бъркли.

Слоновете обаче не са единствените животни с вграден предпазен механизъм против рака. И други афротерии (включително слонските земеровки, тръбозъбите и дюгоните) наподобява също имат спомагателни копия от гените, потискащи развиването на раковите кафези. Въпреки че са роднини на слоновете, доста от тези животни са много дребни, което подсказва, че дупликирането е настъпило преди или по време на еволюцията на огромните тела. Слоновете обаче несъмнено изпъкват пред всички останали.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР