Оправдавате се, че болниците са търговски дружества. Нима не го

...
Оправдавате се, че болниците са търговски дружества. Нима не го
Коментари Харесай

Манолова обвини Ананиев за хаоса в здравната система

" Оправдавате се, че лечебните заведения са търговски сдружения. Нима не го знаехте, когато обилно с премиера Борисов обещахте 50 млн. лева за повишение заплатите на медицинските експерти, тъй че от 1 юни да бъде реализирано стартово заплащане от 950 лева, както е регламентирано в груповия трудов контракт в бранш " Здравеопазване ", пита в отворено писмо до здравния министър Кирил Ананиев омбудсманът Мая Манолова. По-рано Ананиев писа до публичния бранител, с цел да отхвърли " спекулациите " на Манолова за възнагражденията на медицинските експерти и обвиняванията й, че " парите изтичат ". Той се оправда, че не разполага с пълномощия да усилва заплатите на медицинския личен състав, тъй като лечебните заведения са търговски сдружения. Ананиев твърди, че може единствено да отбрани спомагателен запас за осъществена здравна активност, което към този момент е направил. " Като ви пречат комерсиалните сдружения, за какво не променихте статута им до момента? Или пречат единствено от време на време, когато е комфортно, а пък в други случаи не пречат, дори оказват помощ ", нападна го Манолова.

" Не аз или жителите сме източник на безпорядък в системата на опазването на здравето. Източникът на безпорядък в която и да е сфера на държавното ръководство може да бъде единствено един - този, който има властта да го направи. Името му в този момент е Кирил Ананиев ", написа Манолова. " Защо не се изправите очи в очи с медиците и да им кажете, че не можете да извършите настояванията им? Защо не приехте да участвате персонално най-малко в един диалог с протестиращите във Враца, Ловеч, Стара Загора, Бургас, Видин и в другите градове медици? ", пита омбудсманът и напомня, че обществото очакваше промяна, а получи неизпълнени обещания.

Във вторник Манолова поддържа митинга на медицинските сестри от болница " Проф. доктор Стоян Киркович " в Стара Загора, а през вчерашния ден бе при протестиращите от болница " Токуда ". Тя прикани Ананиев вместо да изпраща отворени писма до нея, да попита болничните шефове за какво оказват напън върху протестиращите медицински сестри.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР