Оправдавате се, че болниците са търговски дружества. Нима не го

Оправдавате се, че болниците са търговски дружества. Нима не го ...

Манолова обвини Ананиев за хаоса в здравната система.


"Оправдавате се, че болниците са търговски дружества. Нима не го знаехте, когато щедро с премиера Борисов обещахте 50 млн. лв. за повишаване заплатите на медицинските специалисти, така че от 1 юни да бъде постигнато стартово възнаграждение от 950 лв., както е регламентирано в колективния трудов договор в отрасъл "Здравеопазване", пита в отворено писмо до здравния министър Кирил Ананиев омбудсманът Мая Манолова. По-рано Ананиев писа до обществения защитник, за да отхвърли "спекулациите" на Манолова за възнагражденията на медицинските специалисти и обвиненията й, че "парите изтичат". Той се оправда, че не разполага с правомощия да увеличава заплатите на медицинския персонал, защото болниците са търговски дружества. Ананиев твърди, че може само да защити допълнителен ресурс за извършена медицинска дейност, което вече е направил. "Като ви пречат търговските дружества, защо не променихте статута им досега? Или пречат само понякога, когато е удобно, а пък в други случаи не пречат, даже помагат", атакува го Манолова.

"Не аз или гражданите сме източник на хаос в системата на здравеопазването. Източникът на хаос в която и да е сфера на държавното управление може да бъде само един - този, който има властта да го направи. Името му сега е Кирил Ананиев", пише Манолова. "Защо не се изправите очи в очи с медиците и да им кажете, че не можете да изпълните исканията им? Защо не приехте да участвате лично поне в един разговор с протестиращите във Враца, Ловеч, Стара Загора, Бургас, Видин и в другите градове медици?", пита омбудсманът и припомня, че обществото очакваше реформа, а получи неизпълнени обещания.

Във вторник Манолова подкрепи протеста на медицинските сестри от болница "Проф. д-р Стоян Киркович" в Стара Загора, а вчера бе при протестиращите от болница "Токуда". Тя призова Ананиев вместо да изпраща отворени писма до нея, да попита болничните директори защо оказват натиск върху протестиращите медицински сестри.

Източник: duma.bg