Оправдателна присъда получи обвинен в тероризъм австрийски студент и журналист

Оправдателна присъда получи обвинен в тероризъм австрийски студент и журналист ...

Австриец оправдан за терористична дейност след година по съдилищата на Турция.

Оправдателна присъда получи обвинен в тероризъм австрийски студент и журналист - Макс Цирнгаст. Той заедно с още двама турски граждани бяха арестувани преди точно една година с обвинение за връзки с поставената извън закона Турска комунистическа партия (TKП)/група Кивилчим, припомня АФП.
"Получена е присъда, че Макс не е участвал в никаква незаконна дейност или дейност, представляваща престъпление", заяви адвокатът му Мурат Йълмаз.
30-годишният Макс Цирнгаст е завършил политически науки в Близкоизточния технически университет в Анкара. По време на ареста е работил като журналист в чужди медии, включително за крайно ляво немско списание.
При последното изслушване на австриеца от съда през април, той се защитил на турски език, като отхвърлил изцяло обвиненията, че познава членове на политическата партия. Турските магистрати освободиха младежа, и на днешното заседание, той изслуша присъдата си като свободен гражданин.
В своя позиция по случая, публикувана миналата година във в. "Вашингтон пост" Цирнгаст писа, че неговият арест е "извратено потвърждение на авторитаризма, който през последните няколко години съм описвал и съм му се противопоставял". Журналистът остро критикува и опита за "заглушаване на цялата демократична опозиция в Анкара".

Източник: actualno.com