Оправдано ли се тупа в гърдите Борисов?ГЕРБ запазват мястото си

...
Оправдано ли се тупа в гърдите Борисов?ГЕРБ запазват мястото си
Коментари Харесай

Изборни сметки: Брюкселската социология вещае шарен парламент и нова задънена улица

Оправдано ли се тупа в гърдите Борисов?

ГЕРБ резервират мястото си на първа политическа мощ след срутва на " Продължаваме промяната ". Докато Борисов и съпартийците му обаче се тупат в гърдите поради националната обич, данните демонстрират, че на процедура групировката не е спечелила кой знае каква поддръжка и остава с към 25% доверие от страна на електората - най-вече твърдо ядро от гласуващи. 

Нещо повече - по-детайлен взор на данните в действителност демонстрира, че групировката към момента не е възстановила доверието, което е получила на първите избори през април предходната година, когато от ГЕРБ завоюваха 26%. 

Отливът от Политическа партия е налице. Ще успее ли акцията? 

Сривът на " Продължаваме промяната " е налице. Партията на Кирил Петков стартира стремително да печели доверие още с появяването си на политическия хоризонт през септември предходната година и макар социологическите изследвания преди изборите през ноември, Политическа партия съумя да стане първа политическа мощ и сформира съдружно държавно управление, което не продължи дълго работата си. В момента партията на Петков и Василев печели 20% от вота, в случай че изборите бяха през днешния ден - това е с 5% по-малко от извоюваните гласове на изборите през ноември.

По всичко проличава, че Политическа партия ще разчита най-вече на предизборната акция, с цел да активизира нова поддръжка и да притегли назад своите гласоподаватели. Дали това ще даде резултат, не може да кажем сигурно. Кампанията към момента е в своето начало. 

Нищо ново край Сараите

Няма особена смяна в доверието по отношение на Движение за права и свободи. Партията на Мустафа Карадайъ остава до известна степен маргинална и разчита на своя корав електорат - етническите турци и гласоподавателите в южната ни съседка. Доверието по отношение на Движение за права и свободи се движи към 12%. 

Какво се случва на " Позитано " 20? 

Българска социалистическа партия, която бе посочена като партия на статуквото в 45-тото и 46-тото Народно заседание, въпреки всичко съумя да се намърда в ръководещата настройка и стана част от ръководещото болшинство - блян на левицата от години. Партията обаче не съумява да възвърне поддръжката си от есента на 2020 година и сега гласоподавателите на алените са намалели на повече от половина. Левицата остава с доверие към 10%. Дали крахът се дължи на вътрешнопартийните разтърсвания, не може да се каже сигурно. 

Наистина ли първи са " Възраждане "? 

" Възраждане " - маргиналната националистическа групировка, която се разгласи срещу имунизациите и желае излизане от Европейски Съюз и НАТО и " цялостна икономическа, културна и политическа интеграция с Македония ", се бие в гърдите, че в идващ парламент ще бъде първа политическа мощ. Уви, това е много надалеч от истината, в случай че съдим по социологическите данни. 

Партията на Костадин Костадинов в реалност печели солидно доверие, само че остава в полето на 10-те %.

Бележи ли напредък партията на Стефан Янев? 

" Български напредък " на някогашния длъжностен министър председател на Румен Радев " Български напредък " се появи на политическия хоризонт при започване на месец май - без изключително ясни поръчки и с лица без харизма. Сочи се, че групировката също така е една от тези, които са доближени до Русия. 

" Български напредък " обаче по никакъв метод не бележи растеж. По всичко проличава, че и дребното гостувания в ефирен ефир на водача Стефан Янев не оказват помощ изключително на партията, която от началните 7% сега регистрира 5% поддръжка. Въпреки това съгласно данните наподобява, че БВ ще стане част от предстоящ парламент. Дали ще бъде допустим сътрудник за някого, следва да забележим. 

" Демократична България " си остава градска десница

Партията на Христо Иванов наподобява не може да се отърси от определението " градска десница ". Формацията печели извънредно огромно доверие в София, само че това не е задоволително, с цел да може партията да качи повече от 10-15%. Формацията стана част от ръководещото болшинство в предходния парламент, откакто завоюва 6% от гласовете, а в случай че изборите бяха през днешния ден, Демократична България биха получили 8%. Налице е леко повишаване в доверието, само че това е надалеч от регистрираните през август предходната година 15%.

Има Такъв Народ - на ръба на политическото оцеляване 

На ръба в следавщо Народно заседание остават от " ИТН ". Някои социолози показват, че групировката на Слави Трифонов няма да влезе в новия парламент поради големия срив в доверието. Въпреки това обаче наподобява че Има Такъв Народ към момента имат късмет. 

Има Такъв Народ обаче са изгубили 20% от доверието по отношение на себе си за малко повече от година - партията стана първа политическа мощ след изборите пред юли. Невъзможността да се сформира държавно управление докара до голям срив, който продължава и все още.

.

Изводите - пъстър парламент и политическа невъзможност

Компроматната война, която стартира още преди месеци, наподобява не оказва помощ изключително доста на партиите - не просто за разговора посред им, само че и за спечелването на гласоподавателите. Реториката продължава да чертае разграничителни линии, а в последващо Народно събрание може и да не се роди партийна настройка, която да докара до постоянен парламент и респективно - ръководство на страната. 

ГЕРБ ще останат все по този начин в изолираност - никой не би желал да ръководи с тях (ако съдим по заявките), а партията на Борисов не печели задоволително, с цел да ръководи сама. От Политическа партия пък изгубиха остарелия си сътрудник в лицето на Има Такъв Народ, чието битуване в последващо Народно събрание е под въпрос. Дори групировката да влезе обаче, не е ясно с кого и по какъв начин тъкмо ще може да приказва.

Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР