Опозциионни партии в Израел успяха да се договарят за правителство

...
Опозциионни партии в Израел успяха да се договарят за правителство
Коментари Харесай

Правителство без Нетаняху в Израел: 8 опозиционни партии постигнаха споразумение

Опозциионни партии в Израел съумяха да се договарят за държавно управление и по този начин ще сложат завършек на ръководството на Бенямин Нетаняху, траяло 12 години. Начело на обединението е центристкият водач Яир Лапид. Правителството му би трябвало да получи утвърждението на 61 депутати от 120 членния израелски парламент.

Осем партии се договориха за нов кабинет. Формациите са от ляво, дясно и център.Малка арабска партия оказа помощ да се съблюдава крайния период в среднощ против четвъртък.

" За първи път арабска партия партнира за основаването на държавно управление. Решихме да влезем в държавното управление, с цел да променим салдото на политическите сили, сподели Абас откакто подписа с крайнодесен и с центрист съглашение, което включва финансова помощ за арабското малцинство в Израел ", посочи Мансур Абас, водач на партия " Раам ".

58-годишният водач на центристка партия Яир Лапид съумя да образува държавно управление от обединения с разнообразни възгледи, само че с идентична цел - да смъкват Бенямин Нетаняху от власт. Бившият телевизонен водещ и финансов министър в един от кабинетите на Нетаняху, Лапид е идващият министър-председател на Израел, в случай че държавното управление му бъде утвърдено от Народното събрание.

" Има две благоприятни условия - огромна партия Йеш Атид или държавно управление на мрака, расизма и хомофобията ", уточни Яир Лапид, водач на партия " Йеш Атид ".

Лапид ще дели премиерския пост на ротационен принцип с ултранационалистическия лидер Нафтали Бенет.

Син на имигранти от Америка, милионер в областта на технологиите, Бенет влиза в политиката през 2013-та. Бил е министър на защитата, на образованието и стопанската система в разнообразни държавни управления на Нетянху. Той е корав покровител на еврейските селища в окупираните територии и счита, че основаването на палестинска страна ще бъде самоубийство за Израел.

" Това, което се случи в предишното, повече няма да се повтори... С властта, която ми дадохте ще работя съгласно един принцип: това, което е положително за Израел, което е положително за всички жители на Израел ", даде обещание Нафтали Бенет, водач на партия " Ямина ".

Президентът на Израел прикани Народното събрание да заседава допустимо най-скоро за вота на доверие на новото държавно управление.

" За първи път арабска партия партнира за основаването на държавно управление. Още първоначално декларирахме, че нямаме интерес от пети подред избори ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР