Опозицията в здравната комисия в парламента преобърна предложението за реформи

...
Опозицията в здравната комисия в парламента преобърна предложението за реформи
Коментари Харесай

Бламираха част от реформата на Москов

Опозицията в здравната комисия в Народното събрание прекатурна предлагането за промени в опазването на здравето на министър Петър Москов, като с гласовете на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи отпадна концепцията Здравната каса да подписва контракт единствено с лечебни заведения, обединени в консорциум и осигуряващи сложно лекуване. Министърът на опазването на здравето разгласи, че ще се бори до дъно за смяната в интерес на пациента. „ Възможността Касата още веднъж да подписва контракт с лечебни заведения, когато не подсигурява, че целият път на тяхното лекуване е обезпечен и че касата финансира единствено комплексността на цялото изпитание по лекуването, а не обособен епизод, определен от избран предприемач - началник на предприемач, за мен е изрично недопустимо. Ще се боря до последния миг в зала това нещо да бъде променено. Това е против ползите на пациентите”, сподели Москов.

Отпадна още една концепция на Министерството на здравеопазването - лечебни заведения да могат да се приватизират. Здравната комисия дефинитивно одобри измененията в Закона за лечебните заведения и по този начин ще имаме национална здравна карта, която ще дефинира броя лечебни заведения според от потребностите на областите.

Окончателно гласуваните в комисия промени в Закона за лечебните заведения не удовлетвориха опозицията. Емил Райнов от Българска социалистическа партия разяснява: „ Всичко, което се внесе от Министерството на здравеопазването беше пренаписано от народните представители от всички парламентарни сили. Това слага под подозрение за мен потенциала на екипа на Министерството. Това, от което се тормозя, е, че ще осъмнем на 1-ви януари и ще се чудим по какъв начин ще работи здравната система”.

Тунджер Кърджалиев от Движение за права и свободи съобщи: „ Все още не се осъзнава от всички, само че до една година ще има невъобразими неприятни последици за българското здравеопазване”.

БСП и Движение за права и свободи поддържат основаването на Национална здравна карта.

Здравната комисия в Народното събрание неодобрява част от промяната на отрасловия министър Петър Москов, откакто през вчерашния ден пленарната зала не одобри антикорупционния закон на Меглена Кунева – също министър на Реформаторския блок.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР