Опозицията в Унгария спечели кметските избори в столицата Будапеща и

...
Опозицията в Унгария спечели кметските избори в столицата Будапеща и
Коментари Харесай

София пада! След Будапеща, Истанбул и Москва - тя е наред

Опозицията в Унгария завоюва кметските избори в столицата Будапеща и нанесе тежък удар на премиера Виктор Орбан и партията му. Това е първият електорален неуспех, който унгарският министър председател понася, откогато е на власт от 2010 година Кандидатът на център-ляво Гергели Карашони победи настоящия кмет на столицата Ищван Тарлош.
Тарлош бе на поста от 2010 година и представляваше партията Фидес на Виктор Орбан, която се дефинира като дясна. Тарлош призна загубата и поздрави 44-годишния Карашони.

Наблюдатели незабавно съпоставиха успеха на опозицията в Будапеща с тази на опозицията в Истанбул. Смият Карашони направи такова съпоставяне и съобщи, че след Будапеща идва краят на Орбан в ръководството на страната.

Да напомним още една знакова загуба – тази на ръководещата партия на президента Владимир Путин " Единна Русия " в Москва наскоро. Въпреки репресиите, които бяха приложени по отношение на протестиращи и недопускането на редица кандидат-кметове до конкуренцията за съветската столица, вотът бе пагубен за ръководещите.

Не е загадка, че министър председателят Борисов постоянно е давал за образец другарството си и околните възгледи по разнообразни тематики с тези на Виктор Орбан и турския президент Реджеп Таип Ердоган. Немалко анализатори съпоставят моделът на ръководство в България с този в Унгария, Турция и Русия. По независимост на словото, корупция по високите етажи на властта, разпределението на публичните поръчки, нетърпимостта по отношение на несъгласните с властта и потреблението на прокуратурата като инструмент за опазване на статуквото, съсредоточаване на властта в няколко политико-икономически кръга.

Според анализатори логиката демонстрира, че ГЕРБ също ще изгуби София. Първият мотив: изхабяване на управническия модел. Вторият: натрупвани години наред негативи. Третият: тежки подозрения за корупционни практики в Столична община. Йорданка Фандъкова въплъщава този модел и консолидира протестен избор.

Такава е логиката, най-общо казано.

Логиката, в най-чистата си форма, е разсъждението, употребявано за правене на поредност от догатки и постигане на умозаключение. Тя е просвета за законите на мисленето. Казал го е още Аристотел.

Казал е и други значими неща като: „ Тези, които купуват властта си с пари, привикват да извличат от нея единствено облаги “. Доста приляга на доста от ръководещите и политиците, а нерядко и към кметовете.

Аристотел не е не запомнил и гласоподавателите: „ За да се пробуди съвестта у негодника, би трябвало да го зашлевите “. И още: „ Наказанието за пасивността е властта на злодеите “.

След Будапеща, Москва и Истанбул идва ред на София.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР