Опозицията в Турция се обединява в Истанбул срещу опита на

...
Опозицията в Турция се обединява в Истанбул срещу опита на
Коментари Харесай

Ердоган иска да спечели Истанбул на всяка цена

Опозицията в Турция се сплотява в Истанбул против опита на президента Реджеп Ердоган да задържи властта си в мегаполиса на повторните избори на 23 юни. Кандидатът на опозиционната Демократична лява партия Муаммер Айдън разгласи, че се отдръпва от присъединяване във вота. До прегласуването на кметските избори се стигна, откакто Централната изборна комисия се поддаде на натиска на Ердоган и на 6 май анулира успеха на Екрем Имамоглу на кметските избори против държавния претендент Бинали Йълдъръм. Преди това Имамоглу завоюва локалните избори от 31 март като претендент на опозиционната Народнорепубликанска партия с преднина от 15 000 гласа. Този избор беше избран от Ердоган като " машинация ", а гласуването в Истанбул е било " опорочено и корумпирано " и по тази причина са нужни нови избори. Партията на Ердоган загуби и други два огромни града - столицата Анкара и Измир. В народен мащаб обаче Партията на справедливостта и развиването (ПСР) завоюва победа.

Ако има нещо, което Ердоган въобще не може да понася, това са загубите. Още повече, когато става дума за Истанбул. Веднага след края на изборния ден на 31 март си пролича, че в Истанбул още не е казана последната дума. Независимо че спечелилият Екрем Имамоглу към този момент бе получил удостоверението си за кмет на 15-милионната метрополия, ръководещата ПСР и президентът Ердоган направиха всичко допустимо, с цел да оспорят избора в Истанбул. Първо желаеха да бъдат още веднъж преброени бюлетините в някои изборни секции, където резултатите сред спечелилия и идващия претендент бяха минимални. После се заприказва, че имало несъответствия в изборните бюлетини, а в този момент се твърди, че наблюдаващите в изборните секции на някои места не са били държавни чиновници. Твърде необичайно е обаче, че множеството наблюдаващи в изборните секции са били членове на ръководещата ПСР.

Въпреки че на предходните избори имаше освен несъответствия, а и улики за по-сериозни провинения, Върховният избирателен съвет (ВИС) тогава отхвърли всички недоволства на опозицията. Този път той работи напълно друго. Решаващо е обаче друго:

 

решението на ВИС е финалният удар против демокрацията

 

в Турция, разяснява " Дойче веле ". Върховният избирателен съвет очевидно не устоя на натиска, на който бе подложен от страна на Ердоган. А решението на ВИС е дефинитивно и не предстои на обжалване. Неслучайно бе определена и датата да се оповести решението за повторение на изборите в Истанбул. Това е тактически интелигентен ход. В първия ден от Рамазана бе малко евентуално да се стигне до всеобщи протестни демонстрации, въпреки че и такива да бяха проведени. А фактът, че решението на ВИС се разгласява след приключването на борсовия ден, демонстрира на какво са се надявали ръководещите: финансовите пазари да не съумеят да реагират на тази вест. Стана обаче таман противоположното. Икономическите специалисти предвидиха, че турската лира ще загуби доста от цената си по отношение на еврото и $, в случай че изборите в Истанбул бъдат повторени.

Преди шест седмици вотът на кюрдските гласоподаватели се оказа решителен. Макар и единствено с няколко хиляди гласа преднина, той обезпечи успеха на претендента от Народнорепубликанската партия (НРП) Екрем Имамоглу в Истанбул. За нежната победа на Имамоглу способства и прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН). Ръководството на партията съзнателно отдръпна претендентите си в някои градове и вместо това прикани да се гласоподава за претендента от НРП, с цел да се предотврати успеха на Реджеп Ердоган. Този проект проработи в Истанбул, Анкара, Адана и Анталия, където претендентите на НРП завоюваха с дребна преднина пред консервативната ПСР. Политическите съперници на Ердоган в този момент са обезпокоени, че кюрдските гласоподаватели този път могат да проявят по-малко взаимност с опозицията. Причината е, че той прави усилени опити да се хареса на кюрдските гласоподаватели.

За първи път от 2011 година насам на водача на Кюрдската работническа партия (ПКК) Абдуллах Йоджалан бе позволен контакт с външния свят. Разрешението на турското държавно управление пристигна ненадейно. Двама от бранителите на Йоджалан, които са го посетили в пандиза, предадоха и посланието му, отправено към кюрдите: да не залагат повече на принуждение, а да търсят политически решения. От 20 години Йоджалан е държан под непоколебим режим на съвсем цялостна изолираност в пандиза на остров Имралъ. Особено

 

в турските обществени мрежи интензивно се спекулира,

 

че е допустимо Ердоган да подеме нов кротичък развой с кюрдите, с цел да си обезпечи благоразположението на кюрдските гласоподаватели в навечерието на избора в Истанбул. Подобна тактика към този момент е била прилагана. Между 2012 и 2015 година държавното управление на Ердоган полагаше старания за спокойно решение на кюрдския спор, само че те бяха прекъснати след парламентарните избори през юни 2015 година

Според наблюдаващи това е станало, тъй като по-меката позиция на ръководещите по отношение на ПКК предиздвикала редица отявлени националисти да се оттеглен от ПСР. След неуспеха на договарянията още веднъж се стигна до усилване на терористичните офанзиви от страна на ПКК, както и до кръвопролития в Югоизточна Турция. Сега обаче няма съответни белези за това, че турското държавно управление е готово да води нови договаряния с кюрдите.Президентът Ердоган даже изрично съобщи: „ Не, за кротичък развой въобще не може да става дума “. Не е ясно също и това дали възможното ухажване на кюрдските гласоподаватели ще се отрази на изборния резултат в Истанбул. Ръководството на прокюрдската Демократичната партия на народите (ДПН) алармира, че ще продължи да поддържа опозиционния претендент Екрем Имамоглу.

На локалните избори ДПН съумя да отвоюва от ПСР близо 50 общини. Въпреки това

 

кюрдите не имат вяра, че от техния глас ще зависи нещо

 

Президентът Ердоган съобщи още по време на предизборната акция, че още веднъж ще назначи административни шефове на общините, в случай че кюрдските претенденти на ДПН реализиран огромни триумфи. Това пренебрежение на националната воля в Югоизточна Турция разгневи доста кюрди и ги тласка да поддържат още веднъж претендента на опозицията. Президентът Ердоган няма да успее да ги умилостиви единствено с един алегоричен жест по отношение на Йоджалан.

В момента тече огромна готовност на гласоподавателите на опозицията против Ердоган. Либералният топ арбитър Хасим Килич непосредствено упрекна ВИС, че е " злоупотребил с властта си и е нарушил фундаменталните права на жителите да гласоподават ". Десетки от водещите дейци на изкуството в Турция застанаха зад опозиционния претендент за кмет на Истанбул Екрем Имамоглу, който припомня на доста турци на някогашния президент Тургут Йозал поради кроткия си манталитет. " Казват, че артистите не трябва да приказват. Напротив - те ще се изкажат ", съобщи Имамоглу след оповестеното решение на централната изборна комисия. " Сега е времето да се приказва ", добави той и приключи речта си с думите: " Не се бойте, всичко ще бъде наред ". Още на идващия ден хаштагът с тази фраза #HerSeyCokGuzelOlacak бе оповестен в " Туитър " повече от милион пъти. " Не можах да дремя нощес. Но светлината на зората сутринта бе по-ярка от всеки път. Знам, че #ВсичкоЩеБъдеНаред ", написа артистът Таркан. Актьорът, комедиант и сценарист Джем Йълмаз разгласява кадър от собствен филм със същото име. Вокалът на ска-пънк бандата Athena, която представляваше Турция на " Евровизия " през 2004 година, Гьокган Йозогюз написа: " Искаме единствено права, закони, правдивост и #ВсичкоЩеБъдеНаред. "

Ердоган не жали сили и към този момент провежда срещи със своите почитатели в най-малко 50 региона на Истанбул. Датата за вота също не е определена инцидентно - 23 юни, защото очевидно ръководещите разчитат, че доста поданици на града ще отидат на плануваните си летни почивки. Изчисления на ПСР демонстрират, че най-малко 500 000 техни гласоподаватели изобщо не са отишли до урните на 31 март. Сега президентът е дал разпореждане всеки от тях да бъде издирен и да бъде заставен да гласоподава, пишат локални медии. Партията на Ердоган има доста добра развита инфраструктура и няма да е изненада, откакто под напрежение всичките си сили и противозаконни средства, да съумеят да си върнат Истанбул.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР