Опозицията в лицето на БСП и ДПС провали днешното пленарно

...
Опозицията в лицето на БСП и ДПС провали днешното пленарно
Коментари Харесай

Скандал в кулоарите за проваления кворум

Опозицията в лицето на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи провали днешното пленарно съвещание, съобщи в коридорите на Народното събрание ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.
Припомняме ви, че три пъти депутатите не съумяха да съберат кворум и по този начин през днешния ден Народното събрание няма да работи.
„ Действията им са същите, както преди европейските избори. Заявленията им, че ще трансформират маниера си, се оказаха неистина. Ще се оправим идната седмица с откриването на кворума, ще разгледаме измененията в Изборния кодекс.
По - добре е да се борим с причини в дебата, в сравнение с да използваме подли номера “, сподели Даниела Дариткова.
На въпрос за какво по този начин постъпват сътрудниците от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, Дариткова отговори: „ Нямат въображение, да измислят нещо ново “.
Поведението на ГЕРБ е поредно по пътя на антидемократичния развой в България, а нашето в демократичните правила и правовата страна. Така пред публицисти репликира водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.
" Българска социалистическа партия за България " поредно и твърдо сме " за " машинното гласоподаване. Смятаме, че то подсигурява почтен и транспарантен избор. Опитът да се отстрани машинното гласоподаване е гаранция, че се готвят за манипулиране на изборите, подправяне на резултатите, което е антидемократично, срещу правовата страна и ние поредно отстояваме за машинното гласоподаване. Още повече в навечерието на подписването на Конституцията ГЕРБ за следващ път си разрешават да нарушават конституционни правила - на народна власт, на правова страна и право на свободен избор. Винаги, когато сме обсъждали изборните правила.
Припомням, че това беше преди пет месеца, сме казвали, че преди избори не трябва да се трансформира Изборния кодекс. Отново си разрешават единствено три месеца преди избори да трансформират разпоредбите в придвижване, без да се преценяват с публичната реакция и публичното мнение. За това предприехме тази стъпка да не се трансформира Изборния кодекс посредством смяна на машинното гласоподаване ", сподели Нинова.
Лидерът на Българска социалистическа партия акцентира, че постоянно при тези диспути от партията са предложили опция. " Предлагали сме да се направи обществен указател, с който да се изчистят мъртвите души, видеонаблюдение, машинно гласоподаване. Водили сме този спор дни наред в Народното събрание и сме го защитавали с причини. Винаги на техните оферти сме давали опция и постоянно напук са отхвърляни всички оферти на опозицията. Така че имаме своята позиция и я отстояваме с всички парламентарни вероятни правила на държание ", уточни още Нинова. Тя напомни, че машинното гласоподаване е бил също мотив за овакантяване на Българска социалистическа партия на Народното събрание през февруари. Според нея ръководещите работят напук.
" Решили са, наподобява са обезпокоени за локалните избори и по всевъзможен метод да толерират честния избор на локалните избори ", уточни още тя. На въпрос дали е имала диалог с Движение за права и свободи да не се записват в зала, тя отхвърли да има такова нещо и съобщи, че Българска социалистическа партия е взела своето решение да не се записва сутринта.
Ще мине анулацията на машинното гласоподаване, не предлагам на по този начин наречената съпротива да влиза в същата серпантина на падението, в която бяха влезнали предните няколко месеца. Това сподели водачът на НФСБ Валери Симеонов пред публицисти по отношение на несъстоялото се съвещание на Народното събрание, съобщи кореспондент на Агенция " Фокус ".По думите му този законопроект има натурален кворум.
" Естествено, че ще мине. Искам да напомня, че през цялото време НФСБ сме декларирали безапелационна позиция срещу машинно гласоподаване, защото най-елементарната форма за манипулиране на избори. Колкото по-рано го разбере обществото, толкоз по-добре. Радвам се, че огромна част от политиците го схванаха, тъй като първоначално и ГЕРБ бяха за машинно гласоподаване. Така че за мен няма никакво подозрение, че машинното гласоподаване няма да мине ", сподели още Симеонов. Той уточни, че на опозицията няма да ѝ се размине този път. На въпрос за какво дефинира опозицията като по този начин наречена, Симеонов изясни, че всеки си прави своите подмолни сделки и театрално играе контра на рационалните оферти.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР