Опозицията в Израел търси обединение за сформирането на правителство на

...
Коментари Харесай

Опозицията в Израел търси обединение, за да измести Нетаняху

Опозицията в Израел търси обединяване за сформирането на държавно управление на националното единение, което да измести от поста Бенямин Нетаняху - най-дълго управлявалия министър председател в страната. Така би се предотвратило провеждането на пети избори за две години.

" Четирите вота към този момент навредиха на страната. Ще работя за съставянето на кабинет с моя другар Яир Лапид ", съобщи Нафтали Бенет, водач на твърдолинейната дясна и прозаселническа групировка " Ямина ". Лапид, чиято центристка партия " Йеш атид " беше на второ място на последните избори след дясната " Ликуд " на Нетаняху, разполага с време до сряда да разгласи ново държавно управление, откакто Нетаняху не съумя да го направи. С 57 места за прескачането на прага от 61 места за сформирането на кабинет ще е нужна поддръжката на Партията на арабските ислямисти ( " Раам " ), която има четири места.

" Не сформирайте ляво държавно управление, то ще бъде опасност за сигурността и бъдещето на Израел ", съобщи Нетаняху. И прикани десните депутати да не поддържат съглашението. Ако той успее да притегли на своя страна най-малко един член на десницата от плануваната коалиция, може да попречи да нежното болшинство на съперниците си, написа Financial Times.
Ярки идеологически разлики
Според проекта на опозицията в началото Бенет ще оглави държавното управление, след което на ротационен принцип премиерския пост ще заеме Лапид. Останалата част от обединението им е формирана от партии, включващи както крайноляво, по този начин и дясно, като зависи от поддръжката на " Раам ". В подмяна на поддръжката партията желае отбрана за консервативните мюсюлмани и по-голямо финансиране за арабските региони.

Ако опозиционните обединения съумеят, те ще сложат завършек на ръководството на най-дълго заемалия поста израелски министър председател. В момента Нетаняху е изправен пред развой за рушвет, машинация и нарушение на доверието, за който твърди, че е политически стимулиран. Ако отиде в съпротива, неговото въздействие в страната ще е доста по-ограничено. Но Лапид и Бенет ще срещнат компликации в задържането на своята разнородна коалиция от десни, центристки и леви детайли, разчитащи на арабска партия.

" Партиите нямат доста общо в политически аспект и са обединени от желанието да бъде комплициран завършек на ръководството на Нетаняху. Дори в случай че се стигне до коалиция, тя ще бъде нежна, събирайки обединения с ярки идеологически разлики. За да остане на власт, ще бъде принудена да не визира доста чувствителни тематики ", показва разбор на Военновъздушни сили.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР