Опозицията в българските щанги ще опита по съдебен път да

Опозицията в българските щанги ще опита по съдебен път да ...

Опозицията в щангите ще атакува в съда устава на федерацията.


Опозицията в българските щанги ще опита по съдебен път да отмени устава на федерацията (БФВТ) и след това да предизвика извънредно събрание. Това обявиха бившият шеф на централата Антон Коджабашев, екстреньорите на националните отбори Пламен Аспарухов и Кристияна Колева, треньорът от Добрич Деян Дейков и президентът на клуб "Славия" Здравко Стоичков. Нает е адвокат - Николай Казаков, който се е заел с казуса.

Според юриста има очевидни противоречия в устава на БФВТ със Закона са юридическите лица с нестопанска цел. Като това, че всеки желаещ да оглави БФВТ трябва да подаде кандидатура три месеца преди общо събрание. Но пък самият форум се насрочва месец по-рано от УС чрез "Държавен вестник". Тоест само човек, който има информация дали събранието ще бъде насрочено в следващите три месеца, може да се кандидатира, а такива са само тези от ръководството. Пак по този устав, за да бъде допусната до гласуване на събранието кандидатурата от някого за член на УС, тя трябва да е предварително одобрена от... настоящия УС. И още - извънредно събрание може да се свика с подписите на 2/3 от членовете на федерацията, докато в закона се изисква 1/3.

За скандалния устав се разбра още преди няколко години, но чак сега опозицията срещу ръководството на БФВТ (с президент Неделчо Колев) предприема юридически стъпки. Адвокат Казаков добави, че за някои сигнали за неправомерни действия на федерацията ще бъдат сезирани и други органи като инспектората на спортното министерство и дори прокуратурата.

Коджабашев пък призова публично Колев, генералния секретар Борислав Гидиков и националния треньор Иван Иванов да си подадат оставките, защото водят славния някога за България спорт към разруха.

"Има много клубове фантоми, създадени само за да гласуват на събранията за Неделчо Колев. Ще пратим запитване до министерството дали на тези клубове им се отпускат и държавни средства, което вече ще бъде престъпление - каза той. - Не ламтя за власт, аз съм бил много години начело на вдигането на тежести, но ме боли, като гледам как този спорт потъва. Във федерацията по списък се водят около 60 клуба, а на първенствата участват по-малко от 30. Значи останалите са без дейност и трябва да им се отнеме лицензът."

Статистиките от държавните първенства наистина са стряскащи. През 2017 г. във всички възрасти (от деца, до мъже и жени) са участвали 26 клуба и 328 щангисти. През 2018-а те са вече съответно 31 и 297, а тази година - 28 и 260. А при най-големите тенденцията също е низходяща - сътоветно 39, 33 и 28 щангисти.

"И за тази "масовост" държавата дава по над 1 млн. лева годишно. Същевременно не се провеждат пълноценни лагери, на световното първенство заведохме едва четирима мъже и две жени при общо 20 категории. Тренировките се правят по незнайно каква методика, а от 2011 г., откакто тези хора са на власт, имаме всичко на всичко три медала в двубоя на световни първенства - два сребърни на Иван Марков (2013 и 2014 г.) и бронза миналия месец на Божидар Андреев. За същото време федерацията е получила близо 13 млн. лева", обобщи Пламен Аспарухов.

Източник: segabg.com