Опозицията разкритикува Столичната община за некачествените ремонти по време на

...
Опозицията разкритикува Столичната община за некачествените ремонти по време на
Коментари Харесай

Общинарите от БСП и ГЕРБ в остри спорове заради ремонтите в София

Опозицията разкритикува Столичната община за некачествените поправки по време на днешното съвещание на Столичния общински съвет, съобщи БГНЕС. „ Темата с ремонтите е значима и няма да я оставим току по този начин. Очаквахме госпожа Фандъкова в детайли да изясни, само че вместо това чухме единствено пояснения и извинения. Ние предложихме да се преразгледа целият капиталов развой ”, съобщи общинският консултант от Българска социалистическа партия Калоян Паргов. Затова той настоя да отпаднат рестриктивните мерки във връзка с оборотите на компаниите да отпаднат, с цел да могат повече участници да могат да вземат участие в състезанията. „ Искаме още от време на време да се регистрират стадиите на такива основни планове като „ Графа ” и „ Св. Неделя ” пред общинския съвет и медиите, които да осведомят обществото ”, добави още Паргов.

Опозицията означи, че плановете не се извършват по този начин както са заложени по план както се е получило в градинката на църквата на „ Св. Седмочисленици ”. Те разкритикуваха и назначението на надзор на контрола. „ По кой закон, по коя нормативна уредба, по коя разпоредба госпожа Фандъкова измисли надзор на контрола? Съгласно Закона да устройство на територията контролът върху капиталовия развой се реализира от надзорна компания. Ние имаме такава, която е определена по реда на закона за публичните поръчки, на която ще платим над 1 млн. лв.. От кое перо на плана или от персоналните средства на Фандъкова ще бъде заплатен този надзор на контрола? Тук остава и въпросът за законността на решенията на този надзор на контрола, защото органът, който може да глоби строителя е възложителят, проектантът и надзорникът. Изпълнителят изобщо не е задължен да се преценява със забележките на надзор на контрола, тъй като той на никое място не попада в контракта и не е страна ”, разяснява Милка Христова от Българска социалистическа партия. Тя дефинира този ход като пиар, който звучи добре и добави, че контролът не би трябвало да се реализира при приключен план, а по време на цялото строителство. В противоположен случай няма смисъл от наличието на надзорна компания, посочи още тя.

„ Това са невиждани офанзиви по отношение на работата в града. Това, от което се нуждае градът, е работа и доста сериозен надзор. Непрекъснато се усъвършенства контролът както във връзка с глобите в договорите, по този начин и във връзка с ежедневните задължения ”, сподели в отбрана ръководителят на групата на ГЕРБ Малина Едрева. Тя посочи, че контролът на контрола се прави безплатно от учени от Университета по архитектура, строителство и геодезия, които са част от креативен съвет и добави, че това е въпрос на чест за хората, участващи в него. От ГЕРБ одобриха рецензията на опозицията, че би трябвало да има повече информация за плановете, които се извършват в града и по тази причина на две седмици комисията по архитектура и градоустройство ще дава доклад за свършената работа и напредъка по обектите.

„ Госпожа Фандъкова разпореди този надзор на контрола би трябвало да следи за качественото осъществяване на обекта, само че също по този начин да се създадат и спомагателни разбори в лаборатории за проучване на всички материали, които се влагат, тъй че всички да сме сигурни, че това е най-хубавото към този миг и дава отговор на всички условия, които авансово са заложени ”, акцентира зам.-председателят на СОС Николай Стойнев.

Стана ясно още, че ще бъдат отстранени емблематичните за София павета от градинката на „ Св. Климент Охридски ”, която сега се ремонтира. Мотивът за това решение е, че при мокро време пешеходците се пързалят върху тях. Те ще бъдат сменени от гранитни плочи, с цел да се подсигурява сигурността на хората.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР