Опозицията нагло и нечестно обърква гражданите. Отмяната на Преспанския договор

...
Опозицията нагло и нечестно обърква гражданите. Отмяната на Преспанския договор
Коментари Харесай

Македонският външен министър: Без договора с България щяхме да сме в тежко положение

Опозицията безочливо и непочтено обърква жителите. Отмяната на Преспанския контракт с Гърция е невероятно. Договорът с България е част от огромен исторически развой. Това съобщи македонският външен министър Никола Димитров в изявление за МКД.
„ Опозицията не е почтена към македонския народ и всички гласоподаватели. Те желаят да запазят изгодите от Преспанския контракт, като участието в НАТО или започването на договаряния за участие с Европейски Съюз, само че в това време желаят неговата анулация. Не е постоянно, тъй като те не споделят какво ще се случи по-късно. Ще сключат ли по-добър контракти? “, съобщи Димитров.
Той акцентира, че политиката, която ВМРО-ДПМНЕ е водила в продължение на доста години, в това число по въпроса за името и по този начин наречената антиквизация, е объркала хората и е понижила благосклонностите и поддръжката за Македония извън.
Попитан дали съжалява, че е подписал Преспанския контракт, Димитров дава отговор: „ И тогава, и в този момент съм горделив, че участвах и бях част от толкоз значим исторически развой, че направих огромна крачка напред в затварянето на македонския въпрос. Мисля, че намерихме метод да осигурим най-важните неща за македонския народ. Предвид събитията и времевия подтекст, мисля, че можем да се гордеем с постигнатото. Истинската оценка на такова историческо съглашение ще пристигна в подобаващия миг “.
Договорът от Преспа беше подписан през юни 2018 година от Никола Димитров и неговият гръцки сътрудник Никос Кодзиас в наличието на тогавашните министър председатели на двете страни Зоран Заев и Алексис Ципрас. Споразумението постави завършек на траялия десетилетия спор за името на Македония, която одобри да се споделя Република Северна Македония.
Преспанският контракт с Атина, както и подписаният на 1 август 2017 година Договор за добросъседство и другарство с Македония извадиха страната от интернационалната изолираност, в която я бе сложило ръководството на ВМРО-ДПМНЕ на Груевски и откри пътя за участие в НАТО и започване на договаряния за присъединение към Европейски Съюз.
Никола Димитров акцентира, че страната му би се намирала в доста по-тежка обстановка, в случай че не беше подписала контракта с  България, особено сега, когато се чака да получи опция за договаряния с Европейски Съюз. Той признава, че договорът със София не е съумял да реши всички проблеми, само че се надява, че те ще бъдат позволени по другарски метод.
„ За да имаме позитивен резултат, би трябвало визионерство, широкообхватно приемането на днешната действителност от София, което ще ни даде опция да погледнем обратно по-уверено и може би с отворени очи да четем истинските документи по онази ера. За героите, които са от огромно значение за македонската страна, само че и за българската страна. Това ще бъде нашето израстване. Този развой изисква доста самообладание, сила, огромни политически вложения. Той доста елементарно може да бъде прекършен и ние носим взаимна отговорност “, сподели Димитров.
По отношение на позицията на Българска академия на науките за македонския език, външният министър прикани българската общност да се замисли, да се влезе в ситуацията на македонската.
„ Мисля, че с Договора за другарство с България ние в действителност за първи път открихме огромен исторически развой. Той няма да завърши за една нощ и няма да е бърз. Но нашата отговорност е да бъдем мъдри, да пазим националните си ползи, само че не и да изпадаме в задънена улица. Политиката е изкуството на вероятното “, акцентира Димитров.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР