Опозицията и част от коалиционните партньори се обявиха против идеите

...
Опозицията и част от коалиционните партньори се обявиха против идеите
Коментари Харесай

Спорове в парламента за промените в Изборния кодекс

Опозицията и част от съдружните сътрудници се оповестиха срещу концепциите на депутати от ГЕРБ да отпадне възбраната за обявяване на социологически изследвания в изборния ден. От ГЕРБ опазиха предлагането си и показаха, че в този момент възбраната се нарушава. Окончателните промени в Изборния кодекс следва да бъдат гласувани първо в правната комисия в Народното събрание, и след това и в пленарната зала.


Под формата на ранглисти с песни или филми, в деня на вота се разгласяват изследвания по какъв начин се движат гласовете за партиите. Шестима депутати от ГЕРБ, измежду които Диана Саватева, считат, че е пристигнал моментът да отпадне възбраната за оповестяването на сходни данни, която по този начин или другояче не се съблюдава.
Диана Саватева - ГЕРБ: След като това се случва е по-добре да се избегне това двуличие, тъй като има факт. Резултати от социологически изследвания и допитвания се оповестяват и в деня за размисъл, и в изборния ден, въпреки и с алегорични изрази, с по-засукани изречения. Те се появяват в обществените мрежи, без това да води до глоба. От друга позиция пък медиите нямат право да го оповестяват в прав текст. Хората имат право да са осведомени, може би ще повлияе на изборната интензивност, само че не виждам нищо неприятно в това.
Патриотите са разграничени в позицията си. Лидерът на НФСБ е срещу отпадането на възбраната.

Валери Симеонов - водач на НФСБ: Едно такова предложение значи като не се съблюдава законът, дайте да променим закона, че да угодим на нарушителите. По тази логичност би трябвало да създадем закон, в случай че има доста убийства да оправдава убийствата. Това, че Съвет за електронни медии не си прави работата изобщо, това, че се нарушава гадно, брутално законът и в деня на изборите с измислените анкети по радиостанции и по уеб сайтове, това не значи, че не би трябвало да се постановат наказания. Ще повлияе ли това обявяване на резултатите? - Естествено, че ще повлияе, то по тази причина се прави. Това е част от операцията преди изборите.  Ще се избегне ли феноменът 15:15 с измененията в Изборния кодекс Ще се избегне ли феноменът 15:15 с измененията в Изборния кодекс
По-малко от пет месеца преди евроизборите, още не е ясно какви ще бъдат измененията в разпоредбите за гласоподаване. Във вторник изтича срокът за внасяне на прочие..

От Вътрешна македонска революционна организация пък не виждат нищо неприятно в предлагането.
Искрен Веселинов - Обединени патриоти, Вътрешна македонска революционна организация: Това е една възбрана, която се заобикаля на всички избори, по-скоро е смешно, че я има, в сравнение с да прави някаква работа. В това отношение не виждам проблем.
Левицата и Движение за права и свободи са срещу да се позволи оповестението на данни от изследвания в деня на вота.

Филип Попов - Българска социалистическа партия: Смятате ли, че това ще повлияе на гласоподавателите по какъв начин ще гласоподават? Да, изрично, тя по тази причина беше неразрешена в сегашния избирателен кодекс. Заобикалянето на закона не е причина или мотив да бъде анулирана нормата. Хамид Хамид - Движение за права и свободи: Докато не се оправим с подправените вести и киберсигурността, тази възбрана би трябвало да остане, тъй като кой ще понесе отговорността, в случай че някои медии извърнат изборния резултат в 5 следобяд в изборния ден? Трябва ли да отменим и Закона за придвижване по пътищата, тъй като водачите карат с превишена скорост?
Вносителите от ГЕРБ се надяват предлагането да бъде признато, а изборите ще покажат резултата от него.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР