Опозиционно настроеният столичен район Младост, който на два поредни местни

...
Опозиционно настроеният столичен район Младост, който на два поредни местни
Коментари Харесай

Приматите в зоопарка заслужиха по-голям бюджет от "Младост"

Опозиционно настроеният столичен регион " Младост ", който на два следващи локални вота избира за кмет съперници на ГЕРБ, е един от най-пренебрегнатите в капиталовата стратегия на Столичната община за 2020 година, демонстрира инспекция на " Сега ". На изборите м.г. 120-хилядният комплекс избра самостоятелния арх. Стефан Стефанов, който се състезава против депутата от ГЕРБ Мария Илиева. Два месеца по-късно планът за бюджет на столицата отреди " Младост " да получи единствено 1.05 млн. лева от 471.2 млн. лева, планувани за вложения в другите елементи на града.

Със упоменатите 1.05 млн. лева. в " Младост " вероятно ще се създадат няколко улички в бързо развиващия се квартал " Полигона ". Общината не планува никакви други вложения във втория по бройка регион на София, макар че по думите на Стефанов съкварталците му са най-големият " донор " на бюджета на страната с годишни данъчни отчисления от около 270 млн. лева

В понеделник Стефанов изрази обществено недоволството от разпределението на средствата и прикани хората от " Младост " да внесат " колкото се може повече оферти, рекомендации и възражения на финансовата стратегия ". Призова още съкварталците му да вземат участие интензивно в публичното разискване на бюджета на София и да попитат Фандъкова за какво " Младост " още веднъж е отвън проектите й за финансиране на основни проблеми. Първото такова разискване е довечера.

На фона на " Младост " на очи се набива по-щедрата инвестиция за столичния зоопарк. За потребностите на неговите жители и гости през 2020 година ще се похарчат 1.22 млн. лева, с които ще се преустрои външната дворна част в бранш " Примати " с включване на спомагателни площи към алеите и парковата част. Пари ще има още и за построяването на навеси и заграждения в общинския подслон за кучета в " Долни Богров ". 

Различно стоят нещата и в регионите, където през есента гласоподавателите гласоподаваха най-масово за претендентите на ГЕРБ. През 2020 година общината ще продължи да реконструира здания на учебни заведения и детски градини, за чието изграждане преди години е бил употребен етернит. Материалът не е потребен за здравето на подрастващите. Отделно от това в капиталовата стратегия са заложени и 36 млн. лева за създаване или главен ремонт на 26 учебни заведения и градини в София. Без една всички те се намират в региони, ръководени от ГЕРБ - " Красна поляна ", " Надежда ", " Връбница ", " Илинден ". Единственото изключение е заложеният ремонт на Френската гимназия, намираща се в регион " Средец ", на който кмет е Трайчо Трайков от " Демократична България ". 

През т.г. вложенията в София ще бъдат разпределени по този начин: 200.33 млн. лева от лични доходи, 260.48 млн. лева от оперативни стратегии, а целевата дотация за нови градежи и поправки от републиканския бюджет ще е в размер на 10.39 млн. лева Въпреки че по време на предизборната акция Фандъкова изведе като приоритет " Влизаме в кварталите " през четвъртия си мандат, това не проличава особено от капиталовата стратегия на общината за 2020 година Както и преди, главните акценти в нея ще са свързани с реализирането на огромни и изостанали планове като разширението на бул. " Филип Кутев " в " Хладилника ", на бул. " Тодор Александров ", за реконструкцията на бул. " Монтевидео " от " Никола Петков " до " Президент Линкълн " в " Овча купел ", за рехабилитация на бул. " България " от бул. " Фритьоф Нансен " до Околовръстния път и други

" Връбница " и " Илинден " наподобяват въпреки всичко като региони, в който обещанието на Фандъкова ще се приложи в някаква степен. За " Връбница " са планувани 1.6 млн. лева за почистване, изместване на електрически и телефонни кабели, за улично осветяване и създаване на отводняване по ул. " Справедливост " и ул. 367. В " Илинден " пък се планува главен ремонт на улиците " Кукуш " и " Щросмайер ". 

Почти 100 млн. от общата сума за капиталовата стратегия ще отидат за третия лъч на метрото. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР