Опозиционният кандидат Алберто Фернандес води на първичните избори преди президентските

...
Опозиционният кандидат Алберто Фернандес води на първичните избори преди президентските
Коментари Харесай

Перонисткият кандидат триумфира на първичните избори в Аржентина и притесни пазарите

Опозиционният претендент Алберто Фернандес води на първичните избори преди президентските през октомври в Аржентина.

Фернандес, чийто претендент за вицепрезидент е някогашният президент Кристина Фернандес де Киршнер, печели към 47 % от гласовете, а актуалният президент Маурисио Макри получава съвсем 33 %, демонстрират данни след броене на близо две трети от бюлетините.

В Аржентина този вид гласоподаване - така наречен " Първични, отворени, едновременни и наложителни " избори - съществуват от началото на десетилетието. Те дефинират кои партии ще се включат в идни избори, кои ще са претендентите в президентската конкуренция и други

В първичните избори участваха още шест двойки претенденти за президент и вицепрезидент. Макри съобщи пред свои поддръжници, че първичните избори са били " неприятни " за неговата коалиция. " Изборите бяха неприятни за нас, а това ни задължава да удвоим напъните си, тъй че през октомври да получим поддръжката, която е нужна, с цел да продължим смяната ", сподели той.

Президентските избори са на 27 октомври. За да бъде определен за президент още на първи тур, даден претендент би трябвало да победи с минимум 45 % от гласовете или да завоюва 40 % с преднина повече от 10 пункта пред този, който е на второ място. В противоположен случай ще има балотаж на 24 ноември.

" Завръщане на популизма "?

Перонист с интервенционистки настройки в стопанската система, Фернандес дава обещание да предоговори обезпеченото от пазарно насочения Макри съглашение за 57 милиарда $ привързан с промени заем с Международния валутен фонд (МВФ), в случай че бъде определен. Макри, потомък на богата фамилия, даде обещание да стабилизира стопанската система, идвайки на власт, само че резултатите му са разнопосочни.

В записка до клиентите консултанската организация " Кепитъл економикс ", представена от " Ройтерс ", означи, че резултатът " приготвя почвата за завръщане на крайнолевия популизъм, от който се опасяват доста вложители. "

" Тези избори ще дефинират идващите 30 години, " сподели по-рано Макри, до момента в който гласуваше, съобщи " Ел паис ". Липсата на добра вътрешна конкуренция на първичния избор беляза първичния избор, подготовка преди изборите през октомври.

Междувременно бразилският президент Жаир Болсонаро разгласи, че в случай че сътрудника му Макри не бъде избран отново, в Бразилия ще има същинска " бежанска рецесия ".

Рязко намаление

Курсът на аржентинското песо и борсовите котировки в Аржентина през днешния ден внезапно се намалиха след успеха на Фернандес, написа Българска телеграфна агенция. Резултатите от вчерашния избор сочат, че сегашният президент Маурисио Макри ще води тежка борба на изборите през октомври, а популистите, управлявали Аржентина през по-голяма част от миналите две десетилетия, получават сериозен късмет да се завърнат на власт.

Резултатът изненада финансовите пазари, отбелязва " Асошиейтед прес ". В началото на търговията през днешния ден доларът се разменяше в държавната " Банко Насион " (Banco Nación) против 51,50 аржентински песо. В петък търговете завършиха на ниво 46.15 песо за $, отбелязва ТАСС.

Книжата на компанията за финансови услуги " Групо финансиеро Галисия " (Grupo Financiero Galicia), която е с пазарна капитализация 2.5 милиарда $, изгубиха 60 % от цената си. Всички банки бяха наранени съществено, както и строителните компании и фирмите за инфраструктурни услуги, добавя " Асошиейтед прес ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР