Опозиционните партии в Гърция единодушно отхвърлиха предложението на Скопие да

...
Опозиционните партии в Гърция единодушно отхвърлиха предложението на Скопие да
Коментари Харесай

Опозицията в Гърция отхвърля предложеното име Илинденска Македония

Опозиционните партии в Гърция единомислещо отхвърлиха предлагането на Скопие да одобри името "Република Илинденска Македония " като компромисно решение на дългогодишния спор, осведоми Greek Reporter.

Докато министър председателят Алексис Ципрас телефонира на политическите водачи и президента Прокопис Павлопулос, с цел да ги осведоми за договарянията с Македония, опозицията изрази опасения, че предлагането е иредентистко, защото има териториални искания към Гърция.

Въпреки че няма публична реакция от държавното управление за предлагането, гръцки медии оповестяват, че Ципрас съществено го обмисля.

"Това име е исторически и директно обвързвано със устрема за основаване на "македонска " нация и страна, която включва Солун и се простира до Егейско море ", се споделя в известие на главната опозиционна партия "Нова Демокрация ".

В известието се добавя, че Илинден "потвърждава и ускорява иредентизма на Скопие. Предложението даже е недопустимо и за разискване ".

Гръцкият политик Фофи Генимата, водач на центристкото "Движение за смяна ", разказа предлагането като "образец за връщане към иредентизъм " и изиска уверения от гръцкото държавно управление, че не е почнало договаряния в този подтекст.

Лидерът на Съюз на центристите Василис Левентис съобщи, че е срещу всяко препоръчано име, което включва "Македония ", до момента в който ръководителят на Комунистическата партия Димитрис Куцумбас акцентира, че предлагането е "най-лошото от всички вероятни варианти ".
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР