Опозиционерът Георги Гергов получи щедро финансиране от властта © Анелия

...
Опозиционерът Георги Гергов получи щедро финансиране от властта © Анелия
Коментари Харесай

За кого са парите от златната дупка във Варна

Опозиционерът Георги Гергов получи обилно финансиране от властта

© Анелия Николова

- Община Варна получи 43 млн. лева от държавния бюджет, с цел да откупи на мощно повишена цена ров с ограда, благосъстоятелност на аления деятел Георги Гергов

- Отговорът на въпроса какво стои зад скандалната договорка към този момент се свежда до две версии и " по-невинната " е покупка на политически съперници

- Втората е, че с цел да си обезпечи поддръжка, Гергов е употребил брокерските услуги на Делян Пеевски, против което ще му трансферира курорта " Слънчев ден " Още по тематиката
Колко коства властта на Борисов

Опитите за откупуване на политическо успокоение с пари на данъкоплатеца надали ще спрат до тук
12 окт 2018
ГЕРБ подари 43 млн. лева на Георги Гергов за " Дупката " във Варна

Властта пропилява парите на данъкоплатците, с цел да купи най-скъпия терен за паркинг
10 окт 2018
Близо една трета от Националния съвет на Българска социалистическа партия оспорват рокадата в " Дума "

51 души, измежду които и депутати, желаят Корнелия Нинова да преразгледа назначението на Йордан Мичев за основен редактор на партийния вестник
9 окт 2018 Преди дни държавното управление реши да похарчи милиони от парите на данъкоплатците за, меко казано, необичайно начинание. За така наречен " Дупка " в центъра на Варна - ров с ограда, общината получи астрономическите 43 млн. лева от бюджета. Теренът, който е по-малко от 3 дка и съгласно експерти - мощно надценен, е благосъстоятелност на един от деятелите на Българска социалистическа партия, Георги Гергов. И е добит по не по-малко абсурден метод преди повече от десетилетие. А от решението на общинския съвет да го изкупи (с гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи и сателити) до решението на Министерски съвет да отпусне парите минаха тъкмо три работни дни.

Логично изниква въпросът коя е повода за скорострелната договорка. Защото обяснението на общината, че изкопът загрозява центъра и е рисков за преминаващите, важи за всяка от последните 30 години, през които той съществува.

Версия 1: Финансира се опозицията в Българска социалистическа партия

Георги Гергов е един от откритите съперници на ръководителя на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Той е и по едно и също време водач на партийната организация в Пловдив-област, управлява и тази в град Пловдив. Затова едно от вероятните пояснения за великодушния жест на Борисов е да стимулира в допълнение враговете на своя политически зложелател.

Близките връзки и директният контакт на Гергов с ръководещите не са от скоро. Той се сработи добре с кмета на Пловдив Иван Тотев (ГЕРБ), който е седем години на поста. На локалните избори през 2015 година даже имаше съмнения, че социалистите в общината съзнателно не са се присъединили интензивно в акцията, с цел да не са сериозна спънка пред преизбирането му. Лично Гергов беше претендент за кмет на Българска социалистическа партия и събра едвам 8.6 хиляди гласа, при над 100 хиляди дали своят вот. Левицата има петима общински съветници от общо 51. За съпоставяне за капацитета на партията - две години по-късно, на парламентарните избори Българска социалистическа партия получи 40 хиляди гласа в Пловдив и към 48 хиляди гласа в региона. Тогава обаче Георги Гергов към този момент беше част от екипа на Корнелия Нинова, член на изпълнителното бюро. Пост, който изгуби, откакто стана обществена посредническата му роля за среща сред основния прокурор Сотир Цацаров и предприемача Сашо Дончев. Зад абсурда в Българска социалистическа партия стояха и други обстоятелства, измежду които и този, че той работеше за включването на партията в ръководството взаимно с ГЕРБ.

Версията, че част от парите за така наречен дупка във Варна ще отидат за директно пазаруване на опозиционери на Нинова, обаче не устоя напълно. Председателят на Българска социалистическа партия може да се в профил предварително посредством подписка против нея, подкрепена от най-малко половината от членовете на партията. Официални няма, само че импровизирано са към 100 хиляди души в цялата страна. Другият вид за промяна е през промени в устава, които да се гласоподават от конгрес. В този конгрес делегатите са към 800, определени от всички структури в България - също мъчно контролируеми, без да се владее апаратът на " Позитано " 20.

Непрекият метод, по който Гергов може да повлияе отрицателно на Корнелия Нинова и Българска социалистическа партия, е с държанието, което има в Пловдив. В обстановка, в която разликата в електоралната поддръжка за ГЕРБ и социалистите е 2.5 процентни пункта, или към 150 хиляди души, в случай че можеш да лишиш партията от към 50 хиляди гласоподаватели, може да е съдбовно за успеха й. А най-вероятно и за поста на ръководителя, тъй като ще е следващата загуба след парламентарния избор през 2017 година През 2019 година има две благоприятни условия за неуспех - избори за евродепутати през май и локални - наесен. Отсега може да се каже, че претендентът за кмет на Пловдив от Българска социалистическа партия няма да завоюва. Една от тематиките, която е с капацитет да бъде в центъра на свадите в града месеци наред - решението от преди дни да се пробие тунел под гарата за най-малко 100 млн. лева, вместо да се построи бетонов жпмост за една десета от парите, комфортно се премълчава от лявата съпротива.

Гергов има на своя страна и други фигури в Българска социалистическа партия с въздействие в партията и в съпротива на Корнелия Нинова. Такъв е депутатът Красимир Янков да вземем за пример, който може да управлява огромна част от структурите във Варна и региона. Показателен за близостта сред двамата е фактът, че на срещата с актива в пловдивското село Ягодово, където живее Гергов, предходната сряда бяха точно Янков и локалният народен представител Георги Търновалийски, с цел да няма напрежение. По информация от депутати пък персонално Корнелия Нинова е следила по какъв начин ще гласоподават общинските съветници на Българска социалистическа партия във Варна за договорката с Гергов, тъй като натискът от него и околните му върху тях за поддръжка е бил голям. В последна сметка те бяха " срещу " и " въздържали се ".

Прякото финансиране за Георги Гергов от властта обаче дава още един мотив на Нинова да изиска отстраняването му от Българска социалистическа партия. Засега това е невероятно поради мощните съперници на водача в националния съвет. Но договорката за Варна може да изиграе и отрезвяваща роля за част от тях.

Дали Георги Гергов щеше да се държи по този начин по отношение на Корнелия Нинова и " гратис "? Сигурно да. Той няма различен избор, тъй като бизнес начинанията и собствеността му зависят от волята на страната - и в " Международния панаир " в Пловдив, и в " Дупката ".

Версия 2: Отново е за Пеевски

Другата версия е, че постигнатата политическа благословия за договорката е част от по-сложна сделка сред Гергов и депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски. Три самостоятелни източника на " Капитал " и от политическите, и от финансовите среди настояват, че против обезпечаването на общинската и на държавната поддръжка част от въпросните 43 млн. лева ще са за народния представител, който ще стигнат до него, като придобие надзор над курортното сдружение " Слънчев ден ". Общинският консултант от " Реформатори и патриоти " във Варна Григор Григоров сподели пред БНР, че огромният печеливш от договорката ще е точно Делян Пеевски.

Съмнения в тази посока навяват поредност рокади в фирмите на Гергов. На първо място това е промяната на собствеността на самото сдружение " ЦУМ - Варна ", което има " Дупката ". В началото на договарянията с общината мажоритарен акционер с над 99% е " Пълдин туринвест ", само че в хода им от документите, които са показани на общинските съветници излиза наяве, че от 2 юли 2018 година новият притежател е " Слънчев ден ". На пръв взор това не наподобява основна смяна, доколкото и двете сдружения са следени от Гергов. Реално обаче другият притежател значи и че средствата от Варна за покупката на " Дупката " ще се насочат в друга посока и ще влязат в " Слънчев ден ". Там също има любопитни промени. От септември сдружението има нов пълномощник - Деница Колева, която до момента няма участия по компании на Гергов, а името й се свързва със собствеността и ръководството на несебърски туроператори. По-любопитното e, че тя влиза и като втори изпълнителен шеф на " Съни тур ", което има 55% от " Слънчев ден ". Георги Гергов остава едноличен притежател и изпълнителен шеф на " Съни тур ", само че съгласно решението ще може да ръководи компанията си единствено дружно с Деница Колева.

Друга промяна се вижда при по-малките акционери в " Слънчев ден ". До началото на октомври това са двамата синове на Гергов - Тодор (с тъкмо 20%) и Цветомир (20.39%). От бюлетина на Централния депозитар обаче излиза наяве, че те са трансферирали акциите си на 8 октомври на компании, свързани с татко им. Така в този момент малко над 28% има " Парк-хотел Санкт Петербург инвест ", а 12.37% отиват в " Пълдин туринвест ".

Според източник на вестника всички тези рокади са подготовка за договорката с Пеевски, като евентуално Гергов ще насочи своята част от тези 43 млн. лева по този начин, че да си покрие задълженията и действително да си откупи тези активи, които смята за най-ценни.

Изборът пред него обаче може да е комплициран, защото негови сдружения са солидно задлъжнели, и то към разнообразни банки. Самият " Слънчев ден ", който хронично е на загуба, има към 29 млн. лева заем към Уникредит Булбанк. Ако информацията за договорка с Пеевски е вярна, то тази експозиция ще остане грижа на депутата, а и с влезлите пари от " Дупката " тя може в огромната си част да бъде погасена.

По другите бизнеси на Гергов картината е аналогична. Също по този начин губещият " Международен панаир Пловдив " взаимно с отделените от курорта апартхотели в " Слънчев ден резидънс ", също в края 2016 година изтеглиха 31.8 млн. евро от държавната ББР. Според доклада на панаира, който е заложен по заема, единствено неговият дълг е 48.8 млн. лева Отделно " Централен повсеместен магазин " - София, има към 26 млн. лева отговорности към Банка " Пиреос ", която има ипотеки върху магазина.

Новият акционер в " Слънчев ден " - " Парк-хотел Санкт Петербург инвест " в края на 2016 година подписва контракт с Д банк за 8.5 млн. евро заем, само че съгласно доклада на сдружението към края на 2017 година то дължи на банки под 7 млн. лева Като поръчителство по заема е заложено оборудването на едноименния хотел в Пловдив. По част от заемите Гергов и брачната половинка му Величка са дали и персонални гаранции и попадат като солидарни длъжници, което в допълнение може да е тласък постъпленията да се насочат предпочитано натам.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР