Опозиционен лидер в Беларус бе осъден днес на 15 дни

...
Опозиционен лидер в Беларус бе осъден днес на 15 дни
Коментари Харесай

Опозиционен лидер в Беларус бе осъден на 15 дни затвор за неразрешен протест

Опозиционен водач в Беларус бе наказан през днешния ден на 15 дни затвор за организирането на забранен митинг предишния месец, съобщи Франс прес, като се базира на неговата брачна половинка.

Микола Статкевич е измежду десетките задържани през последните дни опозиционери в някогашната руска република, ръководена с желязна ръка още от 1994 година от президента Александър Лукашенко, който е претендент за нов мандат на поста на изборите през август, отбелязва организацията.

Статкевич е бил арестуван през вчерашния ден, до момента в който отивал на митинг в столицата Минск. Днес той е бил наказан на 15 дни затвор по обвинявания, че провел неразрешена проява в края на предишния месец, заяви за Франс прес неговата брачна половинка Марина Адамович.

Според правозащитната организация "Вясна " петдесетина беларуски опозиционни деятели са били арестувани в петък и през почивните дни, до момента в който събирали подписи под искане опозиционни претенденти да бъдат позволени до присъединяване в президентските избори. Те са последователи на блогъра Сергей Тихановски, който е бил задържан в петък. Избирателната комисия не позволи на Тихановски да се кандидатира.

Лукашенко: В Беларус умрелите от COVID-19 са пет пъти по-малко от тези, умряли от алкохолно отравяне

Статкевич също има възбрана за присъединяване в изборите. Той се изправи против Лукашенко на президентския избор през 2010 година След това бе наказан на пет години затвор за образуване на митинги против властта и защото е осъждан няма право да се кандидатира на изборите през август.

Президентските избори в Беларус са планувани за 9 август макар епидемията от новия ковид, която не подмина страната, въпреки че Лукашенко не стопира да я омаловажава. 65-годишният беларуски президент към този момент разгласи, че ще се бори за шести мандат.

На парламентарните избори в Беларус предходната година опозицията не завоюва нито едно място в Народното събрание. Наблюдателите от Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) обявиха, че изборите не са отговаряли на интернационалните стандарти, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР