Оповестените от Европейската комисия днес нови данни показват, че броят

...
Оповестените от Европейската комисия днес нови данни показват, че броят
Коментари Харесай

Реплики за 740 милиона евро са задържани от митниците на ЕС през 2018 г.

Оповестените от Европейската комисия през днешния ден нови данни демонстрират, че броят на арестуваните колета с подправени артикули за импорт в Европейски Съюз се е нараснал през 2018 година заради множеството дребни куриерски и пощенски пратки. Броят на арестуваните колета е скочил от 57 433 през 2017 година на 69 354 през 2018 година, въпреки общият брой на арестуваните продукти да е намалял спрямо предходни години.

През 2018 година са арестувани съвсем 27 милиона продукта на стойност на черния пазар от близо 740 милиона евро, които са нарушили права върху интелектуална благосъстоятелност. Комисарят по икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митническия съюз Пиер Московиси съобщи: „ Митническите чиновници в целия Европейски Съюз са се справили сполучливо с следенето и задържането на фалшифицирани артикули, постоянно рискови за потребителите. Тяхната задача е още по-трудна заради нараствания брой на дребните пакети, които влизат Европейски Съюз вследствие на онлайн продажбите. Приоритети са и отбраната на целостта на нашия обединен пазар и митнически съюз, както и ефикасното привеждане в осъществяване на правата върху интелектуалната благосъстоятелност във веригата на интернационалните доставки.

Трябва да продължим да разпростирам капацитета си за битка с подправянето и пиратството. “ Първи по брой арестувани продукти са цигарите, които възлизат на 15 % от общото количество арестувани продукти. След тях се подреждат играчките (14 %), опаковъчните материали (9 %), етикетите и стикерите (9 %), както и облеклото (8 %). Продуктите за всекидневно персонално прилагане в дома, като продуктите за грижа за тялото, медикаментите, играчките и електроуредите за бита, възлизат на съвсем 37 % от общия брой арестувани продукти. Китай е траял да бъде източник номер едно на артикули, нарушаващи права върху интелектуална благосъстоятелност. От Северна Македония са потеглили най-вече подправени алкохолни питиета.

Турция е била основният източник на други питиета, парфюми и козметика. Митниците на Европейски Съюз са засекли огромен брой фалшифицирани часовници, мобилни телефони и аксесоари, мастилени касети и тонери, компактдискове и DVD дискове, етикети и стикери от Хонконг, Китай. Държавата — главен източник на компютърно съоръжение, е Индия, на цигари — Камбоджа, а на опаковъчни материали — Босна и Херцеговина. Контекст През последните 50 години митническият съюз се трансформира в стожер на нашия обединен пазар, охранявайки границите на Европейски Съюз и предпазвайки жителите му от неразрешени и рискови артикули като оръжия, опиати и фалшифицирани артикули.

Докладът на Комисията по отношение на активността на митниците за привеждане в осъществяване на правата върху интелектуална благосъстоятелност се разгласява всяка година от 2000 година насам и се основава на данни, предадени на Комисията от митническите администрации на страните от Европейски Съюз. Тези данни дават скъпа информация, която подкрепя разбора на нарушаванията на правата върху интелектуалната благосъстоятелност и оказва помощ на други институции, като да вземем за пример Службата на Европейския съюз за интелектуална благосъстоятелност (EUIPO) и Организацията за икономическо сътрудничество и раз, да картографират икономическите данни и най-често употребяваните направления на фалшификаторите.

През ноември 2017 година Комисията одобри повсеместен пакет от ограничения за в допълнение усъвършенстване на използването и привеждането в осъществяване на правата върху интелектуалната благосъстоятелност и за увеличение на напъните за битка с подправянето и пиратството. През 2018 година това бе последвано от нов проект за деяние на Европейски Съюз в региона на митниците за битка с нарушаванията на правата върху интелектуална благосъстоятелност за интервала 2018—2022 година, към този момент признат от Съвета. Днес ще бъде оповестен и различен допълващ отчет на Обсерваторията на EUIPO: „ Доклад по отношение на използването на ПИС от Европейски Съюз: резултати на границите на Европейски Съюз и в страните членки за интервала 2013—2017 година “.

Този отчет, който също се опира на данни от Групово дело „ Данъчно облагане и митнически съюз “, добавя отчета за трендовете при задържането на артикули на границата през миналите години с данни за осъществените арестувания от националните правоприлагащи органи във вътрешния пазар. Едно предходно проучване демонстрира, че фалшифицираните артикули предизвикват на предприятията от Европейски Съюз загуби на директни продажби, възлизащи на 56 милиарда евро на година, което се показва в загуба на съвсем 468 000 работни места. Ако към това се прибавят и съпътстващите резултати върху другите браншове, общите загуби на директни продажби възлизат на 92 милиарда евро.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР