Опорочени обществени поръчки, които не поддържат стратегическите цели за превъоръжаване

...
Опорочени обществени поръчки, които не поддържат стратегическите цели за превъоръжаване
Коментари Харесай

`Демократична България` се обяви против ремонта на Су-25 за над 80 млн. лв.

Опорочени публични поръчки, които не поддържат стратегическите цели за превъоръжаване на въоръжените ни сили, постепенно, само че систематично водят до подронване на суверенитета на страната.

Това се споделя в позиция на дясното обединяване " Демократична България " във връзка новата социална поръчка за над 80 млн. лева за ремонт и поддръжка на 14 броя щурмови самолети Су-25, с небосвод за тяхната употреба още 20 години.

" Това е третата от серията публични поръчки за ремонт и поддръжка на авиационна техника, самолети и вертолети, създадени от към този момент несъществуващия Съветски съюз, за потребностите на разпадналия се през 1991 година Варшавски контракт. Първоначално беше оповестена поръчка за ремонт на МиГ-29 за 80 млн. лв.. След което последва поръчка за нови, към 31 млн. лв. за ремонт на вертолети Ми-17 и Ми-24. Общо през мандата на сегашния министър на защитата са изхарчени и/или планувани да бъдат изхарчени над 200 млн. лв. за модернизиране на остаряла и безперспективна руска техника ", се посочва в позицията.

Според " Демократична България " наливането на обществени средства в 40-50 годишна руска техника, с цел да може да се употребява още 20 години от военно-въздушните сили на България, е в цялостен прорез с заявената цел за ускорена рационализация и превъоръжаване на Българската войска, оперативна съгласуемост със съдружниците ни от НАТО, както и последните решения на НАТО за внезапно понижаване на зависимостта от Русия:

" С тази скъпо „ осъвременена “ техника България няма да увеличи личните си бойни качества, нито да реализира интеграция със съдружниците си ".

От групировката приканват вместо за 2018 година да се дават повече от 200 млн. лв. за голословни планове, тези публични средства да бъдат ориентирани към превъоръжаване на армията със модерни бойни качества, създадени от съюзнически снабдители с наше присъединяване.

Ето цялостния текст на позицията на " Демократична България ":

Българското държавното управление продължава да налива големи средства в обречена за националната ни сигурност идея. Министърът на защитата е оповестил нова социална поръчка за ремонт и поддръжка на 14 броя щурмови самолети Су-25, с небосвод за тяхната употреба още 20 години.

Това е третата от серията публични поръчки за ремонт и поддръжка на авиационна техника, самолети и вертолети, създадени от към този момент несъществуващия Съветски съюз, за потребностите на разпадналия се през 1991 година Варшавски контракт. Първоначално беше оповестена поръчка за ремонт на МиГ-29 за 80 млн. лв.. След което последва поръчка за нови, към 31 млн. лв. за ремонт на вертолети Ми-17 и Ми-24. Общо през мандата на сегашния министър на защитата са изхарчени и/или планувани да бъдат изхарчени над 200 млн. лв. за модернизиране на остаряла и безперспективна руска техника.

Наливането на обществени средства в 40-50 годишна руска техника, с цел да може да се употребява още 20 години от военно-въздушните сили на България, е в цялостен прорез с заявената цел за ускорена рационализация и превъоръжаване на Българската войска, оперативна съгласуемост със съдружниците ни от НАТО, както и последните решения на НАТО за внезапно понижаване на зависимостта от Русия. С тази скъпо „ осъвременена “ техника България няма да увеличи личните си бойни качества, нито да реализира интеграция със съдружниците си.

Вместо за 2018 година да се дават повече от 200 млн. лв. за голословни планове, тези публични средства следва да бъдат ориентирани към превъоръжаване на армията със модерни бойни качества, създадени от съюзнически снабдители с наше присъединяване.

Освен директната загуба на скъп финансов запас, по този начин се задава неверна посока на развиването на въоръжените ни сили през идващите десетилетия, което ще коства още повече средства, в случай че въобще може да бъде обезщетено. Със сигурност ще докара до демотивирането на българските военнослужещи, пред които ще стои нерадостната вероятност да работят още дълги години с морално остаряла техника. Ще бъде нарушеното доверието на съдружниците ни. Единственият печеливш, несъмнено, е авансово определеният победител – съветската компания производител на оборудването.

Поръчката е с преднамерено селекциониран размер – 1,6% под прага, който изисква утвърждение от Министерския съвет, и се прави с така наречен „ рамков контракт “, с опция да бъдат изхарчени още 50 милиона лв.. Правителството и министър председателят обаче следва да знаят, че без значение от опитите тази социална поръчка да бъде прокарана тихомълком и отговорността за нея да бъде трансферирана на отрасловия министър, за разноски в сходни размери и с такава значимост, отговорност следва да се носи на най-високо политическо равнище.

Модерната войска е главен дирек на държавността в една нация. Опорочени публични поръчки, които не поддържат стратегическите цели за превъоръжаване на въоръжените ни сили, постепенно, само че систематично водят до подронване на суверенитета на страната. Управлението на обществените средства за превъоръжаване би трябвало да бъде основен приоритет и да предстои на изключително наблюдаване от всички способени органи, като умишленото тъпчене на заложените цели следва да води до оставки на виновните лица.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР