Оплождането „инвитро“ (на латински: in vitro – „в стъкло“), често

...
Оплождането „инвитро“ (на латински: in vitro – „в стъкло“), често
Коментари Харесай

Ражда се първото американско инвитро бебе – Елизабет Джордан Кар

Оплождането „ инвитро “ (на латински: in vitro – „ в стъкло “), постоянно наричано „ в епруветка “, е тип асистирана репродуктивна технология (АРТ). Това е развой, при който се прави оплождане на една или няколко яйцеклетки отвън тялото на дамата, като по-късно получените ембриони се връщат в матката.
Инвитро оплождането е главен способ за лекуване на неплодородие (стерилитет), когато останалите АРТ (например вътрематочна инсеминация и др.) не дават резултат. Процесът включва хормонално управление на овулацията, приемане на яйцеклетки и сперматозоиди, и слагането им дружно в течна среда за сперматозоидите да оплодят яйцеклетките. След това оплодените яйцеклетки (зиготи) се връщат в матката на пациентката с желание да се реализира сполучлива бременност.
Методът е създаден от английския академик Робърт Едуардс, като първото бебе, заченато инвитро, Луиз Браун, се ражда на 25 юли 1978 година
За великото си достижение, дало късмет на милиони бездетни двойки по света да имат лични деца, Робърт Едуардс получава Нобелова премия по медицина за 2010 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР