Оплакванията на потребители за отменени или забавени полети от най-различни

...
Оплакванията на потребители за отменени или забавени полети от най-различни
Коментари Харесай

Кога авиокомпаниите отказват компенсация за изпуснат самолет

Оплакванията на консуматори за анулирани или забавени полети от най-различни точки на Европа се усилват, информират от Европейски потребителски център - България. На огромните летища това лято чакането на опашки за инспекции и чекиране на багаж може да отнеме часове, в резултат на което доста пасажери изпускат полетите си. От ЕПЦ България коментират какви права имат потребителите, станали жертва на хаоса по летищата.

Пътниците постоянно имат право на информация, а в случай че полетът закъснява повече от 2 часа , въздушният транспортьор би трябвало да им обезпечи храна и питиета за времето за изчакване. Има и спомагателни грижи, написани в Регламент 261 - две телефонни позвънявания или достъп до имейл, а също – нощувка в хотел и транспорт от и до мястото за настаняване.

„ В случай че самолетната компания не ви обезпечи ваучери или храна и би трябвало да си купите обяд или вечеря сами от магазина или ресторанта на летището, до момента в който чакате полета да излети, пазете касовата записка. Важно е тези разноски да бъдат рационални, с цел да бъдат приети след това от самолетната компания “, поучава Соня Спасова, шеф на ЕПЦ България.

Ако полетът закъснее повече от 3 часа при кацане в крайната точка, пасажерите имат право и на обезщетение. Това обаче не е годно за всеки случай. Превозвачът не дължи компенсация, в случай че закъснението е подбудено от извънредни условия – да вземем за пример стихия, стачка на летищните управляващи или опасност за атентат. Обезщетение се изплаща, в случай че закъснението на полета е по виновност на самолетната компания - например механически проблем със самолета или проблем с екипажа. Размерът на компенсацията зависи от дължината на маршрута – за най-масовите полети в Европа до 1500 км сумата е 250 евро, а до 3500 км – 400 евро.

При изтърван полет поради дълготрайно очакване на опашка за инспекции за сигурност на летището обаче е малко евентуално да ви бъдат възобновени парите за билета или да получите някакво обезщетение. Дългите опашки и организирането на инспекциите за сигурност са отговорност на летището, а не на самолетната компания. 

Застраховките също не подсигуряват, че ще получите обезщетения за изтърван полет поради закъснение на проверките по сигурността. Застраховките нормално ви защитават, в случай че пътуването се провали заради заболяване или изключително събитие – да вземем за пример злополука по пътя към летището.

Възстановяването на разноски от страна на летището също е малко евентуално. Пътниците биха могли да потърсят правата си с аргумента, че летището е отговорно за изпуснатия полет, само че това би означавало да се извърнат към съда, като преди този момент се посъветват с юрист. Ако се стигне до такава степен, ще бъде належащо да потвърдят по кое време са пристигнали на летището и вероятно да покажат с видео или фотография, че са чакали на дълги опашки. Добре е да се пазят касови бележки за паркинга или от покупка на терминала, билет от градския превоз или други доказателства, които могат да потвърдят времето, в което пътуващите са пристигнали на аерогарата.

Общо предписание е да се ревизира и на уеб страницата на превозвача или на уеб страницата на летището какъв брой часа преди полета пасажерите би трябвало да са пристигнали там.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР