Опитват се да измамят нашата ПВО и изпращат диверсанти“, така

...
Опитват се да измамят нашата ПВО и изпращат диверсанти“, така
Коментари Харесай

“Започнаха да хитруват”. Какво се случва на важен участък от фронта?

„ Опитват се да излъгват нашата Противовъздушна отбрана и изпращат диверсанти “, по този начин споделят съветските военни за обстановката на левия бряг на Днепър. Ситуацията е напрегната - наоколо е сериозно значимата Каховска Водноелектрическа централа. За това какво се случва тук в този момент - в репортажа.

Въздушно разузнаване

Порутен жилищен регион, ударена от шрапнели автобусна спирка и изгорели коли - крайбрежната част на “Нова Каховка ” е обезлюдена. Експлозиите са съвсем без спиране.

„ За разлика от други места, където ширината на Днепър доближава няколко километра, тук тя е единствено 370 метра и е безусловно на един хвърлей ВСУ “, споделя командирът на обособен щурмов отряд на мотострелкова рота с позивна „ Пума “.

На самия бряг е ротата на 22-годишен лейтенант, довчерашен ученик на военно учебно заведение. До водата ги разделят десет-петнадесет метра.

" Ние от време на време откриваме диверсанти. Наблюдаваме доставката на муниции, маскирани наблюдателни постове. Точно оня ден, по време на планувано прехвръкване на региона, открихме землянка и незабавно пуснахме гранати от квадрокоптери. Уцелихме я от четвъртия път ”, добавя той.

Доста гъстата гора разрешава на ВСУ да се маскират. С приближаването на лятото в шумата ще бъде даже по-трудно да се открият.

" Често изстрелват “птички ” от другата страна ", споделя един от бойците. " Ако не можем да заглушим сигнала им благодарение на средствата за радио-електронна война, ние просто откриваме пресечен огън от разнообразни страни. Шумно, само че дейно - няколко към този момент са свалени по този начин ”, добавя той

Дълбока землянка

ВСУ е оставят очаквания да трансферират войски на левия бряг. Последният опит съгласно Министерството на защитата е бил на 10 февруари. Атаката е отбита с картечници.

" Сега главната ни задача е да предотвратим пробив на защитата. Освен снайперисти, от десния бряг непрекъснато работят артилерия и минохвъргачки. Бият безредно. Остават и цивилни, въпреки и да са малко - не излизат от мазетата. Градът постоянно остава без вода и електричество ”, изяснява командирът на щурмова рота с позивна “Ридик ”.

Войниците на съветската войска живеят в усърдно прикрити землянки. Отгоре са покрити с плочи от летищна писта, които устоят на мини и снаряди.

" Навън е минус пет и мощен мразовит вятър, а вътре плюс 20 и е безшумно. Побират се 10 души. Печката, съблекалнята и местата за спане са в по този начин наречената бетонна капсула. Изключваме радиостанции, с цел да не ни слушат ”, организира екскурзия войник с позивна “Жук ”.

Пълен надзор

Разбираемо е огромното внимание на командването на ВСУ към този сектор от фронта. Едно от най-важните стратегически уреди в района е Каховската Водноелектрическа централа. Оттук водата отива на юг от Херсонска и Запорожка област. Както и към реакторите на Запорожката АЕЦ.

Огромни машинни отделения, необятна мрежа от подземни катакомби и мощни бетонни стени - водноелектрическа централа, издигната в средата на предишния век, сама по себе си е цитадела. Трябва обаче да се пази. Особено язовирът, чието взривяване може да докара до екологична злополука.

„ От горните етажи целият насрещен бряг е в цялостна видимост ", демонстрира огневата си точка един от картечарите. „ През деня бинокълът е задоволителен, през нощта използваме термовизьори. Ако забележим някакво придвижване, незабавно откриваме огън на месо. Залозите тук са прекомерно високи ”, изяснява той.

Тъй като сухопътните подстъпи на водноелектрическата централа също са под цялостен надзор на съветските войски, единственият метод за нанасяне на вреди са артилерийските офанзиви. Повечето от ракетите са свалени, само че някои въпреки всичко доближават задачата.

" Въоръжените сили на Украйна започнаха да хитруват. Те пускат залп " Град " или " Ураган ". И до момента в който Противовъздушна отбрана прихваща тези снаряди, идващият залп е от ХИМАРС ”, - изяснява командирът на екипажа на " Град " с позивна “Завуч ”.

Последният мощен обстрел от американски РСЗО е бил през ноември. Тогава са свалени пет от шестте ракети. Едната удря шлюза на язовира. Няма сериозни вреди, всичко беше ремонтирано за ден.

Дори от пъкъла ще се върнем

Мотострелковата бригада от Ставропол, образувана по време на Първата Чеченска война, пази Водноелектрическа централа и част от левия бряг. Оттогава неговите бойци са взели участие постоянно във военни дейности. Миналия февруари първи влизат в Херсон. След като се реалокират край Николаев.

" Стояхме на 40 километра от града, в региона на Снегиревка ", спомня си Завуч. " ВСУ непрекъснато ни натискаха. Но ние се оттеглихме едвам след заповедта. Мисля, че това решение беше вярно - мъчно е да се обезпечат муниции за огромна група когато мостовете и понтонните прелези са под мощен огън ”, добавя той.

Гръбнакът на бригадата е от ученици на разнообразни военни школи. Един от тях е 32-годишен пълководец на батальон от Удмуртия с позивна “Стал ”. През лятото покрай Донецк умира личният му брат. Няколко месеца по-късно договорът на офицера завършва. Но аз останах. Няма да си потегли отсам, до момента в който всичко не свърши ”, декларира майорът.

Според бойците от бригадата са напуснали единствено няколко бойци по контракт. Дори тези, които са били в армията малко повече от година, не са се върнали към цивилния живот. Като да вземем за пример Завуч, работил 10 години в учебно заведение. “Отдавна желаех да стана боен ”, изяснява младшият сержант.

Водна бариера

През есента в бригадата постъпват стотици мобилизирани. За тях е построена спонтанен полигон. Докато някои патрулират, други усъвършенстват уменията си за пукотевица с картечници и гранатомети, учат се да ръководят дронове и да насочват ПТУР.

" Направихме дървени макети, които наподобяват на лодки - показва ноу-хауто си един от инструкторите. “А нашите запалителни ракети имитират противников дронове. Днес, по време на ученията съгласно легендата, разузнаването засича идващ десант. Това е може би най-трудната задача ”, добавя той.

Според офицера, в актуалната война, макар че има радио-електронна битка и бойни оръдия за дронове, те могат да се унищожават и със стрелково оръжие. Особено на открити места с естествена бариера – в тази ситуация река Днепър.

Този воден път отслабва интензивността и на двете страни. Но военните са уверени, че боевете тук ще се възобновят рано или късно.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР