Опитваме се да бъдем навсякъде по Черноморието и в страната,

...
Опитваме се да бъдем навсякъде по Черноморието и в страната,
Коментари Харесай

Министър Ангелкова: В по-малките черноморски курорти сезонът тръгна добре на фона на кризисната година

" Опитваме се да бъдем на всички места по Черноморието и в страната, да беседваме с всеки бизнесмен, работещ в тази сложна обстановка за българския туризъм. Да бъдем до сектора и да разясняваме всички наболели въпроси, а те са доста, изключително след последното развиване на епидемиологичната конюнктура у нас, което дава отражение върху бранша и опциите за пътешестване. " Това съобщи в Слънчев бряг министърът на туризма Николина Ангелкова след среща със Съюза на притежателите в едноименния курорт. Тя разяснява, че бизнесът е обезпокоен поради неяснотата към избора на България като дестинация, което е доста значимо за Слънчев бряг и Златни пясъци. Като национални курорти те разчитат главно на задграничния туристопоток, който бе блокиран поради пандемията в международен мащаб.
" Следващата седмица планираме да стартираме програмата за 35 евро дотация за седалка за чартърни полети с туристи. Законопроектът беше обнародван в Държавен вестник и чакаме да се завърши утвърждението от Европейската комисия, " заяви министър Ангелкова.
" Мярката е основна по повод избора на нашата страна като дестинация. Дискутирано е било също от кои страни чакаме чартъри. Всеки ден имаме друга информация. За момента предвиждаме тези полети да продължат от Германия, Нидерландия, Белгия, Полша, Чехия, само че има и канселирани от Прибалтийския район. Водим диалози да отпадне 14-дневната карантина за други доста значими пазари за българския туризъм. Обстановката е напрегната за представителите на бранша, изключително тук, в националните курорти ", акцентира министър Ангелкова. Според нея запълняемостта на хотелите в Слънчев бряг сега е ниска, Златни пясъци също е надалеч от потенциала си. Трудно е тук на хотелиерите да поддържат такава огромна база, да заплащат разноски и надлежно да не знаят какво ги чака.
Министър Ангелкова увери, че на юг от Бургас има добър сезон на фона на спешната година, което ни дава вяра с повече дисциплинираност, отговорност и съблюдаване на ограниченията да притеглим повече туристи. Възстановяването на бранша обаче изиска доста старания и време, разяснява още министърът.
На срещата бяха разисквани и мярката 80:20 в поддръжка на туристическия бизнес, както и опцията тя да се комбинира със стъпката да се наемат в туризма регистрирани в бюрата по труда безработни. Държавата поема 610 лева от издръжката им. Министър Ангелкова благодари на сътрудниците си от общественото министерство, които оптимално бързо ще придвижат поръчките от бранша.
В срещата в Слънчев бряг взе участие и ръководителят на КЗП Димитър Маргаритов, който съобщи, че контролната активност е съобразена с актуалната обстановка. Комисията работи по тъжби и сигнали и в режим на самосезиране. Извършват се инспекции на плажове и заведения, от направени над 90 инспекции през миналата седмица са открити три нарушавания, като цяло българският туристически артикул през последните години става все по-качествен.
Апелът на КЗП към стопаните на заведенията е да не търсят способи да излъжат туристите, преследвайки бърза облага за сметка на целия сезон. Всеки консуматор може да избира кои аксесоари да употребява на плажа по лично предпочитание, а спомагателните услуги отвън договорните връзки за наем и концесия на плажовете са на пазарен принцип. Един отрицателен случай може да сътвори неправилно усещане за целия бранш, предизвести Маргаритов.
По-рано през днешния ден министър Ангелкова организира работна среща и с сектора в Поморие, на която участва кметът на общината Иван Алексиев. Водим дейна антикризисна акция за България като дестинация, в която в местата за настаняване са въведени извънредно строги противоепидемични ограничения против пандемията от COVID-19. С дисциплинираност и отговорност от всички считаме, че последователно доверието към пътуванията се връща и се надяваме сезонът да се реализира, сподели министърът. Тя изрази страдание, че броят на случаите с ковид у нас се усилва и по тази причина е извънредно значимо да се съблюдават от всички здравно-хигиенните правила съгласно интернационалните стандарти. Така ще се понижи разпространяването на инфекцията и доверието на туристите ще се върне. Ведомството е в непрекъснат контакт с водещи интернационалните туроператори, които нямат желание да анулират полетите си. Стартира и насърчителната мярка за хората от първа линия в битката с пандемията. Няма да има никакви ограничавания във връзка с местата за настаняване, които ще могат да употребяват, нужно е единствено да са регистрирани в Единната система за туристическа информация. Това също в допълнение ще подкрепи бранша, уточни тя.
Министър Ангелкова анонсира още, че през идната седмица в Слънчев бряг ще се състои посещаване на ръководителите на дипломатическите задачи и представителствата на интернационалните организации, упълномощени в България. На тази среща ще бъдат показани ограниченията, които ползва страната ни като туристическа дестинация.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР