Опитвам се да внуша на работодателите, бидейки по принцип център-десен

...
Опитвам се да внуша на работодателите, бидейки по принцип център-десен
Коментари Харесай

Подценяването на труда у нас доведе до липсата му, смята Горанов

Опитвам се да внуша на работодателите, бидейки по принцип център-десен икономист, че в действителност подценяването на труда докара до неговата липса. А когато приказваме за държавна политика, не е значимо единствено едностранчиво и канонично да гледаш на макроикономическите пропорции, а в миг, в който и мързеливи не можеш да намериш за работа, да осъзнаеш, че ти си провалил обществото, оставяйки скъпите хора да изтекат, подчинявайки съотношенията сред труда и капитала на догмата, че евтиният труд създава по-ефективно. Това споделя финансовият министър Владислав Горанов в изявление за в. " 24 часа ".
По думите му през годините, когато ниските налози и ниската цена на труда бяха източник на конкурентоспособност, с изключение на да се задълбочи неравенството и да изоставен голям брой млади мозъци, да отидат в Европа, където цената на труда е по-висока, друго не е реализирано..
Запитан за огромните обществени неравенства в страната (според синдикатите разликата сред най-бедните и най-богатите е 8 пъти - бел. ред.) и апелите за промяна на плоския налог с симетричен, Горанов дава отговор: " Ако вземете едни от богатите, да вземем за пример Баневи, разликата може да се окаже няколкостотин пъти. Неравенството е проблем във всички общества. Данъчната система няма да даде отговор на този въпрос ".
" Ако отношението към дейните хора се мери през налозите, те остават непроменени. Ако отношението към по-слабата част от обществото, която разчита на държавна поддръжка, се мери през разноските, ще видите едно голямо повишаване на обществената част на тези разноски ", аргументира се финансовият министър и изрежда плануваните в бюджета за 2019 година по-големи разноски за образованието, хората с увреждания, публичното обезпечаване, които имат за цел точно превъзмогването на обществените неравенства без да се усилват налозите.
По темат за намаляването на тавана на заплащанията в брой, което на няколко пъти депутатите отхвърлят, Горанов дава отговор, че в случай че България не се приготви сама, " това ще пристигна от Брюксел по линия на ограниченията за пране на пари " . Едновременно с това отбелязва, че " банките не са задоволително гъвкави, с цел да предложат съответни платежни услуги. Или по-скоро елементарно могат да бъдат упрекнати, че трансакционните им такси са по-високи и натоварват дребния бизнес ".
" Този бюджет може да бъде изпълнен единствено от този кабинет. Видяхме през 2017 година за малко по какъв начин различен кабинет, конюнктурно и бързо утежни индикаторите в бюджета. Аз съм уверен, че имаме политически потенциал да запазим ръководещото болшинство и да запазим целите, " декларира финансовият министър във връзка на настояванията от опозицията за предварителни парламентарни избори.
На въпрос дали ще му се наложи да прави спешен бюджет поради зачестилите предизвестия, че икономическият цикъл се обръща и може да се зададе нова рецесия, Горанов дава отговор, че е рано за такава оценка, само че неизбежно комерсиалните връзки сред огромните страни се отразяват на стопанските системи. " Бюджетът ни има задоволително буфери, които могат да устоят и един по-стресов сюжет за развиване на българската стопанска система ", твърди той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР