Опитвам се да не ми личи колко съм ядосан и

...
Опитвам се да не ми личи колко съм ядосан и
Коментари Харесай

КТ „Подкрепа“: Планът за възстановяване на служебния кабинет не е добър

Опитвам се да не ми проличава какъв брой съм сърдит и отчаян от всичко, което се случва, и от тази проява на тотална безнаказаност по повод ориста на страната. В рамките на обстановката, в която се намираме, в границите на упованията, които имаме, за всичко, което се случва нататък, тези дребни политически игрички, които преследват за мен някакви ниски цели, са в положение да гръмнат страната. Всякакви политически джуджета се пробват да приказват от името на хората, а от името на хората могат да приказват присъстващите на тази среща, тъй като при нас с КНСБ членуват няколко стотин хиляди индивида, които гласоподават за най-различни партии. Работодателите, няколко милиона служащи, които също по този начин гласоподават за всевъзможни партии, и в случай че някой има моралното право да приказва от името на хората, това сме ние, само че все пак в никакъв случай не сме се изкушавали да го вършим. Затова това, което се случва, е изцяло неприемливо, само че обстановката е такава, каквато е.

Аз си разрешавам да поздравя госпожа Нинова за куража и отговорността, с които подхожда към една обстановка, която наподобява обречена, само че все пак не се отхвърля.

Когато говорехме за тази среща имахме разнообразни настройки, мислехме, че ще приказваме за други неща. Сега тематиката, която ни остана, е актуализацията на бюджета и това, което има да се случва по-нататък. Проблемът, който съществува с актуализацията на бюджета е, че към този момент партиите са в предизборна акция и всеки се пробва да се показа пред гласоподавателите си през тази тематика. Тази тематика би имала смисъл да се преглежда на необятно и в огромни вероятности, в случай че говорехме за бюджета за идващите години и за първия бюджет от един нов управнически цикъл на 4 години, когато могат да се осъществят най-различни политики. Само че ние тук имаме останали няколко месеца от една година, в която би трябвало да изправим някакви неща, които не са били добре направени, планувани и ръководени в границите на настоящата година. Тоест не е редно да се чакат някакви революции и драми, тъй като могат да се нанесат повече вреди, в сравнение с изгоди да бъдат получени. Има оферти за политики, които съществено се разминават и би трябвало в някакъв по-представителен вид да се избере тази, която да бъде водеща в границите на по-дълъг интервал.

Планът за възобновяване и резистентност, който се предлага, въобще не е добър и това, че доста малко се приказва за него и това, че той е под сянка, е нещо, което безусловно би трябвало да бъде поправено. Вътре в този проект бяха извадени действия, от които страната щеше да има изгода. Имаше планувани едни 850 млн., които сега никой не знае какъв брой са. Говори се, че може да са 150 млн., само че това е доста надалеч от 850 млн. и по тази причина е хубаво да попитам къде отиде разликата. Аз пробвах няколко пъти до помоля министър Пеканов да ми направи таблица, с цел да забележим от едно място като са понижени средствата, къде са отишли и за какво. Защото има съществени аргументи да се мисли, че един горист политико-икономически кръжец, се пробва да се надвеси над тях пари. И ролята на партиите е да не позволен това да се случи.

Реорганизацията и осъвременяване на системата на БДЖ е нещо, което може да бъде измерено по справедливи индикатори, моралността на някои компании, в които ние би трябвало да влагаме, мъчно може да бъде измерена по справедливи индикатори. Това са по-скоро прочувствено, оценъчни и субективни неща.

Много малко ще загатна за бюджетите на общественото обезпечаване и на НЗОК. Това, което предлага държавното управление сега във връзка с минималната пенсия, е нещо, което в първичния миг не одобрих, само че по-късно се замислих. А точно концепцията разликата сред минималната пенсия и прагът на бедността да се доплаща от общественото подкрепяне през подоходен тест. Един от митовете в нашето общество е, че минималната пенсия не е заслужена, тъй като ние не изричаме цялото ѝ заглавие. Тя е минимална пенсия за застрахователен стаж и възраст. Хората, които не дават отговор на изискванията за застрахователен стаж и възраст получават нещо друго, което съгласно мен неправилно се назовава пенсия. В публичното схващане тези неща се смесват по някакъв чудноват метод и доста хора си мислят, че получаващите минимална пенсия не са я заслужили. Ако тази пенсия бъде изчислена през механизмите, резултатът няма да даде минималната пенсия, само че това е тъй като или хората са се осигурявали за същото време с по-малък приход, или тъй като законът ги задължава да го вършат, какъвто е казусът със земеделските производители. Там участват и хора, които съзнателно са се осигурявали на най-малък приход. Когато погледнем тези три разнообразни масива, ще получим разнообразни резултати и разнообразни аргументи за тази пенсия. Тогава опцията за доплащане през общественото подкрепяне, ще обективизира този развой в някаква степен.

Говорейки за бюджета на Здравната каса, там се завъртя един диалог за едни пари, които да се харчат по визията на Надзорния съвет на Здравната каса. Аз изрично не съм склонен с това. Да си напомним състава на Надзорния съвет - 4 индивида има държавното управление, а решението се взема с 5 гласа. Кой е 5-ият човек - това са представителите на така наречен пациентски организации, които не се занимават с нищо друго, с изключение на с лобизъм, било на търговци на медикаменти, било на лечебни заведения. Тоест техният глас с лекост може да бъде употребен в една или друга посока. В този смисъл надалеч по-обективно ще бъде да се начертаят ясни правила и граници, по които тези средства да се изразходват, с цел да е ясно какво ще се случи.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР