Опитите за либерализиране на режима за строителство в Пирин предизвиква

...
Опитите за либерализиране на режима за строителство в Пирин предизвиква
Коментари Харесай

ВАС върна за преразглеждане решението за екооценката на плана за Пирин

Опитите за либерализиране на режима за строителство в Пирин провокира периодически всеобщи митинги

© Велко Ангелов Петчленен състав на Върховния административен съд върна за ново разглеждане от различен правосъден състав разногласието за нуждата от екооценка на новия проект за ръководство на Национален парк " Пирин ". Това излиза наяве от решението на съда, оповестено през днешния ден. Мотивите на съда са, че долната инстанция не се е произнесла за правната природа на проекта за ръководство на предпазената територия в Пирин – дали той изобщо предстои наложително на екологична оценка или не.

Така въпросът на процедура ще мине през ново разглеждане и изговаряне от съда, което ще отнеме и време. Решението по него е значимо на фона и на различен проблем - в края на предходната година кабинетът " Борисов " 3 гласоподава нови противоречиви промени в проекта за ръководство на " Пирин ", с които уголемява опциите за строителство в парка. Според цивилен организации те даже надвишават задачите на построяването на по този начин претенции от концесионера на ски зоната в Банско " Юлен " трети кабинков въжен превоз. Това стана причина за ежедневни улични митинги при започване на годината.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. В този случай отрасловият министър Нено Димов също застъпва тезата, че няма потребност от екооценка, защото такава се правела единствено когато има декларирано капиталово желание, а такова нямало. Той обаче на няколко пъти обществено е казвал, че към този момент ще се въздържа от документално предписание да не бъде правена екооценка на тази актуализация точно поради висящото пред съда дело.

Междувременно пък стана ясно, че на днешното си съвещание кабинетът е упълномощил на Димов да стартира договаряния с концесионера на ски зоната над Банско - " Юлен " АД, за смяна на концесионния контракт от 21 декември 2001 година с аргумента, че по този начин ще бъдат изпълнени рекомендациите на основния прокурор Сотир Цацаров.

Казусът

На 26 април 2018 година тричленен състав на Върховен административен съд анулира решение на служебния екоминистър Ирена Кръстева от 1 март 2017 година То гласеше, че няма потребност да се прави спомагателна екооценка (ОВОС) на новия план за План за ръководство на Национален парк " Пирин " за интервала 2014- 2023 година, защото няма възможност осъществяването му да окаже доста негативно влияние върху околната среда. Първата инстанция не се съгласи с решението на Костова, че няма потребност от екооценка, и постанови преписката да бъде върната на екоминистреството за ново изговаряне.

С решение от през днешния ден обаче петчленният състав анулира решението на тричленния от 26 април и го връща за преразглеждане с претекст, че долната инстанция не се е произнесла за правната природа на проекта за ръководство на предпазената територия в Пирин, от което да се изведе и съответстващият правният режим за екооценка за него – дали той предстои наложително на екологична оценка, без значение своето наличие, темперамент и цел, или съответният административен орган " има право на преценка да се извърши или не екологична оценка и кои са критериите и процедурите за осъществяването й ".

Законът планува, че екологичната оценка е наложителна за проекти и стратегии в областите на селското стопанство, горското стопанство, риболовство, превоз и други, когато тези проекти и стратегии обрисуват рамката на бъдещото развиване на капиталовите оферти, само че когато става въпрос за проекти и стратегии на локално ниво за дребни територии, както и за незначителни промени на проекти и стратегии, те се правят оценка единствено когато използването им допуска обилни въздействия върху околната среда, сочи съдът.

В последните години не едно и две държавни управления пробват да трансформират и прекроят проекта за ръководство на парк " Пирин ", тъй че да удовлетворят най-малко ненапълно строителните апетити в региона на Банско, и то като пробват да прескочат момента с екооценката, тъй че измененията да могат да минат по-бързо и непрозрачно. Гражданските организации обаче водят борби в съда.

Преговаряне или разширение на концесията на " Юлен "?

Междувременно стана ясно и че на съвещанието си през днешния ден държавното управление е упълномощило на Нено Димов да извърши предложенията на основния прокурор Сотир Цацаров, като договаря с " Юлен " АД за смяна на концесионния контракт от 21 декември 2001 година за ски зона Банско. Документът урежда даването на концесия с предмет изключително право на прилагане върху част от територия, изключителна държавна благосъстоятелност - Национален парк " Пирин ", община Банско.

В ефира на bTV преди две седмици основният прокурор напомни на държавното управление своя позиция от лятото, че поради осъществените нарушавания концесията за ски зоната над Банско би трябвало да се промени, в противоположен случай на отговорните в държавното управление ще им бъде потърсена наказателна отговорност. През юни след инспекция прокуратурата разгласи, че над 8 години Министерският съвет е бил наясно за това, че " Юлен " е употребила с две трети по-голяма повърхност от избраната по контракт.

Главният прокурор би трябвало да спре концесията, а не да лобира за разширението й, упорства обединението от неправителствени организации и цивилен групи " За да остане природа в България ". За тях предлагането на Цацаров опонира на закона и екоминистърът също ще наруши закона, в случай че го последва. Нено Димов от своя страна също разгласи, че договорът за концесията би трябвало да се промени, тъй като площта й била противоречива.

Според природозащитниците в изявленията на основния прокурор и екоминистъра се вижда акция, с която се приготвя почвата за разширение на концесията в Национален парк " Пирин ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР