Опитите на Русия да продължи да заобикаля първото си чуждестранно

...
Опитите на Русия да продължи да заобикаля първото си чуждестранно
Коментари Харесай

Идва най-големият тест за Русия

Опитите на Русия да продължи да заобикаля първото си задгранично несъблюдение на дълга от век насам стават все по-предизвикателни с наближаването на различен ваучър върху дълга, написа Bloomberg, съобщи Bloomberg TV Bulgaria.

Предполага се, че вложителите би трябвало да получат към 100 милиона $ рента по съветския външен дълг в сметките си до петък - заплащания, които държавното управление на президента Владимир Путин твърди, че към този момент е направило. Това надали ще задоволи загрижените притежатели на облигации, които желаят да видят парите, откакто Министерството на финансите на Съединени американски щати затвори малка врата, която преди този момент позволяваше на американски банки и физически лица да одобряват такива заплащания.

Това е следващият поврат в дълговата сага, която се проточва с месеци, защото войната в Украйна и глобите усложняват потока на пари от Русия към притежателите на външния ѝ дълг. Ако отговорностите на Русия не бъдат изпълнени, следва 30-дневен гратисен интервал. „ Ние сме в неразучени води “, сподели Ехсан Хоман, началник на изследването на нововъзникващите пазари в MUFG Bank Ltd. в Дубай. " Всички погледи в този момент са ориентирани към 27 май. "

Русия съобщи предходната седмица, че е изпълнила отговорностите си по заплащанията по облигациите, като е трансферирала парите в Националния депозитар за сетълмент, или NSD, главният централен депозитар на скъпи бумаги в Москва. До петък вложителите би трябвало да получат 71,25 милиона $ рента по дълг с падеж през 2026 година и 26,5 милиона евро по облигации с падеж през 2036 година Договорните условия на бележките показват, че NSD е записаният собственик на облигациите за осъществяване на заплащания на главница или рента, което значи, че Русия може да твърди, че е изпълнила задължението си да заплати даже преди средствата да бъдат публично изпратени към сметки на самостоятелни вложители. Това може да разреши на страната евентуално да избегне обстановка на несъблюдение, обвързвана с тези заплащания, даже в случай че те не доближат до притежателите на облигации.

Временно освобождение

Прехвърлянето към NSD пристигна единствено дни преди приключването на краткотрайното освобождение от наказания за американски притежатели на облигации да получават заплащания по съветски облигации. Без това особено позволение на американските лица е неразрешено да одобряват заплащания по дълга от съветското държавно управление. В случай, че заплащането не е приключено, Русия има гратисен интервал от до 30 дни, с цел да откри решение, както направи при започване на май, когато заплати на вложителите в самия завършек на този продължен интервал, откакто заплащанията в началото бяха блокирани. Руският външен министър сподели в четвъртък, че има проекти да се предложи нов инструмент за притежателите на облигации, който ще им разреши да получават главница и рента по външния дълг на Русия. Министерството на финансите също съобщи, че ще прави заплащания в рубли.

Рискът остава

Въпреки техническите детайлности, няма подозрение, че Русия към момента е изложена на риск да изпадне в първия си банкрут по външни облигации след революцията от 1917 година, когато болшевиките отхвърлиха да признаят задълженията на царя. Неизпълнението на Русия от края на 90-те години на предишния век беше по вътрешния дълг. В четвъртък Съединени американски щати отхвърлиха предложенията на Русия за улеснение на износа на зърно и торове на фона на световните опасения по отношение на дефицита на храни в подмяна на унищожаване на глобите.

Понастоящем пазарите ценообразуват с 87% късмет за несъблюдение на съветския върховен дълг в границите на една година, съгласно услугите за данни на ICE. Пазарите ще наблюдават и резултата от прегледа от Комитета за установяване на кредитни деривати, група от дилъри и вложители, която преценя дали може към този момент да е настъпило несъблюдение, когато Русия не съумя да включи 1,9 милиона $ спомагателна рента за заплащане, осъществено по-рано този месец. „ Обикновено неизпълнението на държавния дълг е обвързвано с неспособността на държавното управление да заплаща заради липса на налични средства “, сподели Даршак Долакия, сътрудник в Dechert LLP. „ Тук Русия е в положение и желае да прави заплащания, само че все пак може да бъде оповестена в несъблюдение заради неспособност на притежателите на облигации да одобряват заплащания и на банките да обработват заплащания. "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР