Опитите на администрацията на Доналд Тръмп да блокира дейността на

...
Опитите на администрацията на Доналд Тръмп да блокира дейността на
Коментари Харесай

Хунмън - тайното оръжие на Huawei

Опитите на администрацията на Доналд Тръмп да блокира активността на китайския софтуерен колос Huawei потвърдиха едно - в Китай се мисли с няколко хода напред. Дали операционната система Хунмън (Hongmeng) ще се окаже отбранително или нападателно оръжие?

С изключение на устройствата на Apple, към този момент световният пазар на операционни системи наподобява безапелационно разпределен - Windows на Microsoft за настолните компютри и преносимите компютри и Андроид за мобилните устройства. Всички опити да се разбие този модел остават без обилни последствия и не съумяват да завоюват трайно място измежду всеобщите консуматори, разясняват специалисти от софтуерния бранш.

Huawei обаче може да промени разпоредбите на играта. След като Гугъл отхвърли достъп на мобилните устройства, създадени от китайската компания, до бъдещото развиване на Андроид, китайската компания разгласи, че скоро ще бъде подготвена да пусне личната си операционна система Хунмън. Запознати показват, че концернът към този момент е подал поръчки за вписване на комерсиалната марка " Hongmeng " в съвсем всички организации за отбрана на интелектуалната благосъстоятелност в света в подкатегорията " операционни системи ". И това не е плод на работа в последния миг. Инженерите на Huawei създават системата още от 2012 година, въпреки комерсиалната марка да бе записана едвам след експлоадирането на спора със Съединени американски щати през май тази година. Засега на процедура няма съответна информация за характерностите на системата, даже името не е еднопосочно - чака се най-малко за Европа то да бъде ARK OS. Компанията заяви, че към този момент тества продукта и съвместимостта му с Андроид и всички негови приложения - характерност, оценена като основна за триумфа на една операционна система.

" Основното при операционните системи за мобилни устройства е да накарате разработчиците на приложения да пишат за вас. Точно това обрече на крах опита на Майкрософт да излязат на този пазар - магазинът им за приложения беше празен ", разяснява софтуерният експерт Лорас Хънт.

Предполага се, че към този момент са пуснати 1 милион смарт телефона с новата система, с цел да се откри в действителен режим какви проблеми биха могли да зародят, освен това с заричане за " засилени функционалности за сигурност, с цел да се защитят персоналните данни ". След края на тестовия интервал тя ще бъде предоставена за общо прилагане, най-вероятно през последното тримесечие на годината. Според най-новата изтекла информация това може да стане още през септември с стартирането на пазара на новата серия смарт телефони Huawei Mate 30.

Амбициите за Хунмън наподобяват огромни. Базирана на Linux, тя би трябвало да може да работи с голям брой платформи и да е съвместима с всички смарт телефони, таблети, тв приемници и портативни устройства на Huawei. Оттам, съвместимостта с устройствата и на други производители, изключително китайски, е на една крачка разстояние.

С сходно необятно поле на приложение Хунмън би могла да заплаши освен Андроид и неговия над 80-процентов дял при мобилните устройства, само че и хегемонията на Microsoft при настолните компютри и преносимите компютри. В последна сметка всеобщият консуматор желае от операционната система допустимо най-вече функционалности с допустимо минимум проблеми при най-ниска цена, най-добре гратис.

Инженерите на Huawei са потвърдили, че си схващат от работата, предлагайки технологии, които са измежду най-хубавите в света. Почти е несъмнено, че операционната система на Huawei ще е безвъзмездна, или най-малко една много функционална базова версия. На Международния стопански конгрес в Санкт Петербург предходната седмица китайският президент Си Цзинпин съобщи, че Пекин е подготвен да споделя със страните си сътрудници опит, в това число в 5G технологиите, показвайки ясно, че в китайското мислене стратегическите цели имат приоритет над счетоводните. Потребителите пък са жадни за нещо ново. След всяко известие по тематиката в обществените медии има хиляди мнения от целия свят, приветстващи опцията за широкосъвместима универсална система с отворен код.

" Браво, Huawei, че даваш на света опция ", написа в Туитър филипинецът Джон Чуа.

Apple също не наподобява ваксиниран против сходна конкуренция, изключително в случай че тя се потвърди освен откъм цена, само че и откъм качество. Китайските консуматори сигурно наподобяват подготвени патриотично да преминат на Хунмън, оповестява профилираното издание theverge.com след изследване на китайските обществени мрежи, а загубата даже единствено на китайския пазар би бил голям удар за която и да е компания. Разпространението в другите елементи на света би било по-голямо предизвикателство, въпреки и надали непреодолимо поради отношението към 5G технологиите на Huawei на фона на американския напън. За разлика от Япония, Европа да вземем за пример не бърза да се подчини на настояванията на Вашингтон, а Русия демонстративно подписа контракт с китайския колос за развиването на мрежата си от последващо потомство. Все отново за създаване на цялостната екосистема за нова операционна система отвън китайския пазар ще е належащо известно време. На Apple и Андроид това им лиши години.

Когато разгласи новината за съществуването на Хунмън, основният изпълнителен шеф на Huawei, че компанията ще пусне системата на пазара, единствено в случай че й бъде наложена непрекъсната възбрана да употребява продуктите на Гугъл и Microsoft. Съединени американски щати дадоха 90-дневна пролонгация на фирмите да продължат да работят с китайския тръст, само че след оповестяването й известията за напредъка към стартирането на Хунмън зачестиха.

Дали даже да се случи малко евентуалното и разногласието сред Вашингтон и Пекин да бъде позволен до няколко месеца, а американските компании още веднъж да предложат цялостно софтуерно обслужване на устройствата на Huawei, компанията ще се въздържи да пусне системата и ще се задоволи просто да държи в ресурс подготвен артикул, който има капацитета да завземе не дребна част от световния пазар? При състояние, че бързото развиване на актуалните цифрови технологии евентуално скоро ще наложи той да бъде осъвременен, с цел да не се окаже стар, без даже да се е появил на пазара? До края на годината ще стане ясно.

Засега Пекин наподобява работи по апела, насочен от консуматор в Туитър: " Подготви се за рецесия и я превърни във опция! ".

(БТА)
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР