Опитът за политическа разправа с Борисов беше най-голямата деградация на

...
Опитът за политическа разправа с Борисов беше най-голямата деградация на
Коментари Харесай

Георги Марков пред Tribune: Днес България е със събути гащи

Опитът за политическа кавга с Борисов беше най-голямата деградация на българската народна власт в тези 33 години преход, счита някогашният парламентарен арбитър
Четвъртата изборна победа на Виктор Орбан и каква политика би трябвало да водиш, с цел да си на власт 12 години. „ Феноменът”Орбан – както го назовава самият Георги Марков. Потърсихме някогашния конституционеннния арбитър, народен представител в 44-тото Народно заседание, който от години живее в Унгария, с цел да разберем разковничето за безапелационната победа на Орбан. Както и какъв брой законна е властта щом в Унгария се избира парламент с 2/ 3 гласуващи, а в България толкоз не гласоподават. Какво е мнението му за политиците у нас, арестите на опозицията и опита за преустановяване мандата на Гешев.

Г-н Марков, очевидци сме на безапелационна победа на Виктор Орбан на парламентарните избори в Унгария. Какви са изводите след вота и с какво той отново притегли хората?

Първо да кажем данни от изборите, защото медиите в България не ги дават изцяло тъкмо. При 68% изборна интензивност Виктор Орбан завоюва четвърти следващ мандат с две трети. Той печели 135 депутатски места от общо 199 против 56 на обединената от Сорос шестпартийна опозиционна коалиция. Останалите мандати са за една дребна дясна партия. Избирателната система в Унгария от 1990 година насам е постоянно смесена. Това способства за политическата непоклатимост. Нито един път не е имало предварителни избори. Затова в тази страна са заводите на Mercedes, Audi, BMV, Opel, Suzuki, Siemens, Airbus, Samsung и така нататък В съответния случай, след приемането на новата Конституция през 2012 година, както Орбан даде обещание, беше понижен броят на депутатите от 386 на 199. И в този момент от 106 мажоритарни мандата Орбан победи с 88 на 18 единния претендент на опозицията, от 93 пропорционални места листата на Орбан победи с над 53% против 34% тази на опозицията, като би трябвало да отбележим, че в Унгария има национални партийни листи, няма многомандатни региони. Има една национална партийна листа на Орбан, т.е. на ръководещите и една на опозицията. Аз написах една книга „ Феноменът Виктор Орбан “, която излезе и на маджарски под заглавието „ Явлението Орбан “ и доста се веселя, че послушах моя огромен другар и огромен публицист Кеворк Кеворкян, който още през 2015 година ми споделяше да я напиша, тъй като в действителност се оказа, че Орбан е феномен. Няма сега в Европа партия и партиен водач, който да може на партийни листи да реализира победа над 50%. Нито има подобен, който на националния празник в 10-милионна страна може да излезе и да го слушат онлайн 1 милион души. На какво най-вече се дължи успеха на Орбан? Естествено на сполучливата му икономическа, обществена политика и политика в региона на сигурността. През 2015 година той пръв подвигна ограда на границата, спря ислямизацията и африканизацията в Унгария. Днес страната е сигурна, тук мигранти не изнасилват малолетни. Няма рязане на глави на свещеници, на учители и най-много на служители на реда, както да вземем за пример във Франция. Икономиката му беше напълно отворена на Изток, той направи възторг предходната година в износа – 119 милиарда евро експорт за Унгария и 7,1 % напредък. Социалната му политика за подкрепяне на фамилията няма равна в Европа – 6 години заплатен отпуск за майчинство, 33 000 евро при раждане на трето дете, стига да се осигуряваш и да си на възраст до 40 години, освобождение от налози до живот на майките, които имат четири деца. Само тази година, забележете, заради високия стопански напредък той даде бонус на всички маджарски фамилии с деца до 18 години посредством връщане вкупом платения от тях налог за 2020 година, освободи от налог всички работещи младежи до 25 годишна възраст, вкара доживотна тринайста пенсия, замрази цената на бензина на 1,2 евро и т.н и така нататък

Унгарският водач неведнъж влезе в конфликти с Брюксел през последните години по разнообразни кардинални въпроси, а с началото на войната опълчването му на Европейски Съюз е все по-ожесточено. Как бихте коментирали?

Последната седмица беше доста значима за неговата политика по отношение на Украйна. На провокационния въпрос на Зеленски – „ За кого е Унгария, за Русия или за Украйна “, Орбан отговори доста ясно „ Унгария е за Унгария. Ние осъждаме войната, ние участваме солидарно във всички наказания на Европейски Съюз, като се изключи енергийните, тъй като противното значи „ самоубийство “ на Унгария. Ние подпомогнахме към този момент 500 хиляди бежанци, които минаха границата от Украйна към Унгария, към …, само че това не е нашата война. Ние в нея няма да участваме под никаква форма, в това число посредством пращане на оръжие или посредством допускане на други страни да изпращат оръжия на територията на Унгария “.

Една детайлност, в деня на изборите имаше и Референдум, като 95% от унгарците гласоподаваха против джендър идеологията в учебните заведения. Специално за Tribune, ще кажа, че Орбан и неговата победа надвишават рамките на дребна Унгария. Той е без подозрение най- яркият закостенял водач в Европа. И неслучайно единствено преди една година на един демографски конгрес в Унгария се появиха Ерик Земур френски крайнодесен политик и претендент за президент), Марион Марешал (бел.ред. Марион Марешал-Льо Пе – някогашен народен представител в Националното заседание на Франция), Янез Янша (бел.ред. някогашен министър-председател на Словения и някогашен министър на отбраната) и Майкъл Пенс (вицепрезидент на Съединени американски щати в интервала 2017 – 2021), а Доналд Тръмп свика точно в Будапеща на 25-26 май 2021 година за пръв път в международната история закостенял конгрес на петте континента, тъй като както споделя Стив Банън „ Орбан беше Тръмп преди Тръмп да бъде Тръмп “. Да не приказваме, че той е единственият сега ръководещ в Европа, който има блестящо антикомунистическо минало и още на 16 юни 1989 година прикани руските танкове да изоставен страната. Тази негова политика докара и до тези резултати. Зад гърба си той има един популярен народ, който пръв въстана против Комунизма през 1956 година и който пръв ’89-та година отвори границата с Австрия, с цел да избягат източногерманските туристи от Унгария. Днес Унгария скъса с империализма, неолиберализма и сподели, че консерватизмът и християндемокрацията не са минало в Европа, а настояще и бъдеще!

Как войната прекатурна дневния ред на Европа? Смятате ли, че договарянията за мир сред Русия и Украйна ще доведат скоро до завършек на спора или са прахуляк в очите?

Покрай изборите в Унгария, войната остана малко в страни в моя дневен ред. Мнението ми обаче е, че в случай че отпред на Франция беше Саркози, а в Германия – Меркел - тази война в никакъв случай нямаше да се случи. Вън от светлината на Русия в тази война няма почтени. И това най-добре го сподели най-хубавият ценител на тематиката Сергей Станишев. Той доста добре познава района, до 95-та година е руски, по-късно съветски жител, а от 10 години е в европейската политика. В тази война няма почтени! Всичко потегли от Майдана през 2013-2014 година (През 2013 година Киев беше доста покрай сключване на съглашение за асоцииране с Европейски Съюз, само че управляващите се отхвърлиха в последния миг, което докара до митинги на Майдана, принуждение, политически промени, анексиране на Крим от Русия и тежки конфликти в Източна Украйна). За страдание новата администрация на Байдън, която е доста подложена на критика от моя любим Тръмп, също способства за тази война.

Следите ли обстановката в България, какво ви е мнението за обединението у нас?

В България машините ни натрапиха, за най-голямо страдание, по този начин наречения Кирчо от Канада. Натрапиха ни го, с цел да свърши избрана работа, а точно да клекнем на Македония. Българският парламент е извънредно едва внушителен. Докато в Унгария две трети гласоподаваха за парламент, в България две трети не гласоподаваха. Оттук държавното управление е доста малко законно, защото е излъчено от едва законен парламент. България я чакат доста тежки години.

В този ред на мисли по какъв начин бихте коментирали арестите на някогашния министър председател Бойко Борисов, на Севдалина Арнаудова и Владислав Горанов?

Опитът за политическа кавга с водача на парламентарната съпротива Бойко Борисов посредством арестуването му беше най-голямата деградация на българската народна власт в тези 33 години преход, които чудесно познавам. Не може 2022 година Бойко Рашков да е лице на смяната в България. Човекът, който 90-та година се опита да скрие, че Петър Младенов е споделил „ Най-добре танковете да дойдат “, а бил споделил „ Станко да пристигна “, индивидът, който малтретира Евгени Михайлов и ни назова „ копелета “, тези, които на 14 декември 89-та свалихме член. 1, и хвърли на земята вестник „ Демокрация “. Деградация на българската народна власт, за което сме си отговорни ние, тъй като Борисов и ГЕРБ оставиха на България една подредена балканска страна, не споделям европейска, тъй като не сме. То още като минеш Ниш с колата, идвайки към Пирот и България, се схваща, че не е същото, като започнеш да виждаш мръсните тоалетни, бездомните кучета и котки, и така нататък Но Борисов остави една подредена страна, страна, която беше поканена в чакалнята на Еврозоната, която имаше трети напредък в Европа след Полша и Унгария, която направи ослепително Европредседателство. А през днешния ден имаме една България със събути гащи, един безспорен безпорядък и едни хора, които 100 години да стоят и да ръководят, няма да могат да се научат. Това или го можеш или не. Все едно мен да ме караш да търгувам с биопродукти.

Как гледате на опита за предварително преустановяване на мандата на основния прокурор? Какво прозира зад това?

Прокуратурата е част от правосъдната власт в България. Това е волята на Великото Народно заседание. Тази правосъдна власт е самостоятелна и не е работа на изпълнителната да се меси в правосъдната, защото това е жестоко нарушение на правилото на самостоятелност на правосъдната власт и на разделянето на управляващите. Опитът да бъде заменен Гешев няма да успее, защото първо във Висшия правосъден съвет (ВСС) няма такова болшинство и второ няма аргументи това да се случи. За мене Гешев ще надживее това държавно управление и този парламент! Идеята е да се постави комфортен прокурор на кръга „ Капитал “, който от една страна да пази „ капиталци “, въпреки това да е бухалка по отношение на политическия съперник. Това обаче няма да им се получи! За най-голямо страдание мога да кажа, че за тези 33 години българският преход тежко се провали! Ние изостанахме със светлинни години от Унгария, Чехия, Полша и Словакия!

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР