Опитът на ВМРО, Влади Горанов и група олигарси да ощетят

...
Опитът на ВМРО, Влади Горанов и група олигарси да ощетят
Коментари Харесай

Очаквано Бойко се отказа от промяната за болничните по идея на ВМРО

Опитът на Вътрешна македонска революционна организация, Влади Горанов и група олигарси да ощетят работещите с първи ден от болничните предстоящо не мина. Спря го персонално Борисов след напън от синдикатите.

Управляващите се отхвърлят от предлагането първия ден от болничния да се заплаща от работещия. То няма да бъде импортирано за разискване в Народното събрание, съобщи Бойко Борисов, представен от БНР.

Решението бе взето на съдружен съвет на ГЕРБ и Обединени патриоти на 14 ноември, огласи го Валери Симеонов. То провокира съществено напрежение, синдикатите заплашиха със стачка, а един от тях - КТ "Подкрепа " - и че ще напусне Съветът за тристранно съдействие. От КТ "Подкрепа " бяха безапелационни, че тази мярка би принудила хората да вървят заболели на работа. Според лекарите това ще накара хората да не употребяват болничния за остри заразни болести, което ще способства за развиването на епидемии.

За да смекчат резултата, от ГЕРБ оповестиха, че правилото първият ден от болничните да е за сметка на служащия няма да важи, когато отпускът се взима за гледане на болно дете и при трудова акцидент. Напрежението обаче продължи да се нагнетява.

От Българска социалистическа партия също се оповестиха изрично срещу прокарването на такова решение и го дефинираха като незаслужено. Според тях аргументът, че прекъсването на парите за първия ден от болничния би решил казуса с увеличението на подправените болнични е самопризнание на ръководещите, че не могат да се оправят.

"Вместо надзор и наказване на тези, които издават подправени болнични, вие наказвате изрядните служащи и ги лишавате от правото да получат обезщетение - съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. - Тези, които работят, внасят си осигуровките дисциплинирано в държавния бюджет и при положение на заболяване имат право да получат обезщетение от личните си пари, няма да го получат. Те ще бъдат осъдени. Работиш, плащаш, и когато се разболееш – не можеш да получиш компенсацията от това, което самичък си платил. "

Аргументът, че в доста страни от Европейски Съюз е по този начин, се оказа, че също не устоя инспекцията. Преглед на "Подкрепа " на законодателството в страните от Европейски Съюз сподели, че не в 14, както се твърдеше от работодателски организации, а в едвам 5 страни в Европейски Съюз служащите не получават заплащания от първия ден. Впоследствие в 2 от тези пет страни работодателят, не осигурителният фонд, поема отговорността за заболелия чиновник. Cред единствените три страни, в които бизнесът няма никакво отношение към болничните, е офшорката Кипър.

На въпрос кой е направил предлагането финансовият министър Владислав Горанов отговори, че предлагането е на ръководещата коалиция и е в пакет с други ограничения.

В момента първите три дни болничен се поемат от работодателя (осигурителя), като той заплаща 70% от среднодневното заплащане. Остатъкът от болничните се заплаща от Национален осигурителен институт.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР